Samfunnsansvar

Petroleumsskattene har stadig gått nedover de siste åra, og innbetalingene hittil i år er til for eksempel bare en fjerdedel av det som kom inn av slike skatter i den samme perioden i 2013, skriver SSB.

22 milliarder mindre i skatteinntekter første kvartal

Publisert Sist oppdatert

Fra januar til april i år blei det betalt inn 270 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 7,6 prosent mindre enn i den samme perioden i fjor. Det er i hovedsak lave innbetalinger av petroleumsskatt som fører til reduserte innbetalinger totalt.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev fredag.

7,6 prosent mindre skatteinntekter utgjør 22 milliarder kroner. Og det er oljeskatten som svikter. Til nå i år er det kommet inn 22,6 milliarder kroner i petroleumsskatt – mindre enn halvparten av innbetalingene i den samme perioden i fjor. Petroleumsskattene har stadig gått nedover de siste åra, og innbetalingene hittil i år er til for eksempel bare en fjerdedel av det som kom inn av slike skatter i den samme perioden i 2013, skriver SSB.

Mer fra personlige skattytere

Fra 2015 til 2016 er også innbetalinger fra såkalte upersonlige skatteytere utenom petroleumsskattene redusert med 2 milliarder kroner i første kvartal. Upersonlige skatteytere omfatter blant annet aksjeselskap, verdipapirfond og banker.

Innbetalinger fra personlige skatteytere – enkeltpersoner og selvstendig næringsdrivende – var på til sammen 193 milliarder kroner ved utgangen av april. Dette er derimot 2 prosent mer enn i det samme tidsrommet i fjor.

Powered by Labrador CMS