Arbeidsliv

5 jobber det vil bli vanskelig å finne folk til i 2025

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske magasinet Fast Company har sett på hvilke jobber det vil bli færre søkere til i 2025. Og det er ikke dataeksperter eller programmere kildene deres er bekymret for å komme i beit for. Det er tradisjonelle middelklassejobber som sveisere, sykepleiere, fabrikkarbeidere og selgere som figurerer øverst på listene.

Roboter og automatisering vil kunne ta noe av presset, men langt fra nok til at det ikke vil bli store mangler på arbeidskraft, tror en rekke eksperter magasinet har snakket med.

Håndtverkere

I store deler av den vestlige verden er denne gruppen av arbeidsfolk i ferd med å pensjonere seg, og det er ikke mange eksperter som tror at roboter og automatisering står klar til å ta over med det første. Det vil bli etterspørsel etter folk som har kjennskap til arbeid med maskiner og avansert verktøy, som sveisere, elektrikere og jernbanearbeidere, tror ekspertene magasinet har snakket med. Samtidig legger de vekt på at disse arbeiderne kommer til å jobbe annerledes i fremtiden. En sveiser kommer i større grad til å overvåke en sveiserobot, men bidra med sin ekspertkunnskap om kjemi og metaller.

Helsepersonell

De aller fleste vestlige land går nå inn i en fase hvor de store årskullene fra babyboomer-generasjonenen blir pensjonister. Det vil skape store behov i alle helserelaterte yrker.

Fabrikkering

En undersøkelse utført av Deloitte peker på at USA kommer til å mangle om lag 2 millioner folk til å jobbe i fabrikker som har valgt å holde produksjonen i USA eller flyttet den hjem igjen fra lavkostland. Dette er alt fra jobber på gulvet til ingeniørstillinger. Men outsourcingen har muligens ført til et PR-problem for bransjen, for unge folk ikke ønsker seg en karriere i sektoren. Deloitte viser til at folk født etter 1990, såkalte millenials, rangerer en jobb i fabrikk-industrien nederst på ønskelisten, og den karriereveien blir heller ikke anbefalt av foreldrene deres.

Salg

Selv om folk kan kjøpe hva som helst på nettet i dag, tror ekspertene det fortsatt vil bli stor etterspørsel etter salgseksperter. Kall det salg, eller kall det markedsføring, det vil alltid være behov for folk som klarer å fremstille et produkt så interessant at andre er villige til å gi bort pengene sine for å få tak i det.

Matte-relaterte oppgaver

Det er ikke først og fremst ingeniør-jobbene som kommer til å stå stille i USA om ti år, tror ekspertene. Unge amerikanere og innvandrere strømmer til disse studiene hvert år. Men det er visse matteoppgaver hvor interessenen blant unge er lavere, og det er statistikk og aktuariske oppgaver. Dette er folk som vil kunne finne mange oppgaver fremover når stordata-bølgen virkelig begynner å slå innover oss, tror ekspertene.

Norge

I Norge har SSB utarbeidet lister over yrkene med størst behov for arbeidskraft i fremtiden basert på antagelser om utviklingen i forskjellige sektorer. Vekstyrkene Fast Company viser til er i stor grad i samsvar med SSBs prognoser. I Norge er det helsesektoren som troner øverst på slike fremskrivninger. Det er anslått at det er behov for mellom 150.000 og 250.000 ekstra ansatte i helsevesenet de neste 40 årene. Men SSB mener det vil bli stort behov for mange arbeidstakere med kortere høy utdannelse.

Powered by Labrador CMS