Arbeidsliv

6 kjennetegn ved svenske fabrikker som klarer seg - tøff konkurranse til tross

Publisert Sist oppdatert

Kan Sverige, med sine høye lønninger og din «avsides» beliggenhet være egnet som produksjonsland? Vi kjenner problemstillingen også fra Norge, og pessimistene vil si at svaret er nei. En studie gjort i ti store selskaper tyder imidlertid på det motsatte, skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap.

Studien tar for seg ti internasjonale produksjonsforetak: ABB, Alfa Laval, Astra Zeneca, Bombardier, Electrolux, Haldex, Sandvik, Scania, Siemens og Toyota. Alle har de svenske fabrikker som har overlevd, knallhard konkurranse til tross. Hvordan har de klart det?

Teknikföretagen og IF Metall har over fire år forsøkt å identifisere og beskrive sterke sider ved foretakene som gjør at det er mulig å drive produksjon i Sverige. Med seg på laget har de Birgitta Södergren, foreleser og organisasjonsforsker ved Institutet för personal- och företagsutveckling ved Uppsala universitet.

Følgende seks områder utmerket seg:

  • Strukturer - fleksible, støtter forandringer
    Södergren sier til Personal och ledarskap at ett av kjennetegnene ved foretakene er at de har strukturer som skaper delaktighet. Ansvar delegeres langt ut, fremmer teamarbeid og muliggjør samvirke på tvers. Foretakene strukturerer dessuten ikke for mye. De ser verdien av å beholde frihet i arbeidet.
  • Holdninger - ansvarlighet, tillit
    Man holder det man lover, og også ansatte i produksjonen tar ansvar for problemløsing og kvalitet. Andre stikkord: åpenhet, lite prestisje.
  • Kompetanseutvikling - skjer kontinuerlig og systematisk, ut fra virksomhetens behov.
  • Evne til forandring - struktur, verktøy, coacher etc. støtter dette
  • Samarbeid - i og mellom avdelinger, mellom fagforening og arbeidsgiver, kan skje uformelt.
  • Teknikkinterasjon - selskapene er flinke til å utvikle både mennesker og maskiner.

En av fordelene med samarbeid er at problemer oppdages på et tidlig stadium, og at man har sjansen til å finne smarte løsninger når flere er involvert. Ifølge Birgitta Södergren er det samspillet mellom alle de seks styrkene som skaper viktige konkurransefordeler.

Powered by Labrador CMS