Nyskaping

Skjermdump fra Singles Day-salget til Alibaba på nettsiden Aliexpress.

Alibaba har omsatt for 40 milliarder kroner på to timer i dag

11.11, eller Singles Day som det er blitt hetende i Asia, er verdens største netthandelsdag. Alibaba er større enn eBay og Amazon til sammen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser også at nordmenns netthandel fra utenlandske butikker øker kraftig for tiden, sier Gunnar Henriksen konserndirektør for e-Handel i Bring.

Han mener det er en naturlig del av det moderne samfunnet hvor folk gjerne reiser mye og får impulser fra andre steder. Utenlandske nettbutikker har også ofte et bredere varesortiment.

Henriksen følger i dag spendt med på den såkalte Singles Day i Asia, et salgs Black Friday på steroider, der den største nettbutikken Alibaba i løpet av to timer i dag solgte for 40 milliarder kroner.

Alibaba som ledes av gründer Jack Ma og gikk på børs i vesten for to år siden, omsetter allerede for mer enn ebay og Amazon til sammen. Etter tolv timer var salget i dag nådd om lag 100 milliarder kroner totalt. Rekorden fra 2015 er på rundt 120 milliarder kroner.

bare 30 prosent av kineserne er på nett

Kommer bare til å bli større

– Noe av det mest fasinerende er at mens vi i Norge har en internettpenetrasjon i befolkningen på over 85 prosent, er det bare 30 prosent av kineserne som er på nett. Potensialet er helt ufattelig stort, sier Henriksen.

Som Amazon har også Alibaba ambisjoner om å selge mer i Europa og USA. Selv om Alibaba begynte som et selskap som solgte til kinesiske bedrifter har veksten de siste femten årene vært formidabel. I det siste har de opprettet flere fremskutte varelagre nærmere både de europeiske og amerikanske markedene.

På grunn av den såkalte FN-baserte UPU-avtalen mellom en rekke i-land og u-land, kan norske netthandlere som shopper på Alibaba får svært billig frakt fra Kina på den norske statens regning. Henriksen forteller at veksten i denne typen frakt er høy, men at volumtallene fortsatt ikke er så veldig store.

– Det jobbes jo med å prøve å endre på disse gamle avtalene, men det tar tid, sier han.

Spennende med nettapotek

Henriksen tror det mest spennende utviklingstrekket i Norge for tiden er at man fra oktober i år begynte å selge legemidler på nett etter at apotekerforskriften åpnet for det.

– Dette kommer til å bli kjempestort, tror jeg. I Sverige har nettbutikken Apotea.se hatt en eventyrlig vekst på tre år, sier han.

Powered by Labrador CMS