Arbeidsliv

Både kirurger og sykepleiere har stressende jobber som ofte er vanskelig å balansere mot et komfortabelt privatliv.

Balanse mellom jobb og fritid: De ti beste og verste jobbene

Spiser jobben familie- og kjærlighetslivet ditt? Er du alltid «på», eller klarer du å skille mellom jobb og fritid? Nå har noen smarte analytikere funnet fram til de 10 beste og de 10 verste jobbene du kan ha, sett i forhold til balansen mellom jobb og fritid.

Publisert Sist oppdatert

Det er analyseselskapet GOBankingRates som gjennom en stor spørreundersøkelse blant tusenvis av arbeidstakere mener å kunne gi oss listen over de 10 beste – og de 10 verste – jobbene for balanse mellom privatliv og jobb, skriver Huffington Post.

De ulike yrkene er ikke rangert innbyrdes, men er du opptatt av et godt privatliv, bør du tenke deg om før du velger et yrke på verstinglista.

Har du arbeid innen best-lista, derimot, kan du se fram gode dager både på jobben og hjemme, skal vi tro GOBanking.

De 10 beste

Følgende 10 yrker skal være aller best for balansen mellom arbeid og fritid ifølge en spørreundersøkelse blant mer enn 60 000 arbeidstakere:

IKT-forsker

Ok, det blir en del matemattikk, men er du nerd nok, og god nok, til å få en toppjobb her, vil du få all den friheten du ønsker deg. Dette er ettertraktede folk, som gjerne kan styre arbeidsdagen sin som de ønsker. Disse folka vokser ikke på trær, og det vet sjefene.

Grafisk designer

Høres det greit ut å sjekke ut den siste kunstutstillingen i byen, og bruke noen timer om dagen på tegning? Vel, dersom du er grafisk designer, er lidenskapen din det du jobber med. Dessuten blir du gjerne sett på som temmelig «cool» av andre. Problemet er hvis du jobber frilans. da kan konkurransen bli hard, og du risikerer til og med å måtte gå på møter i helgene.

Lærer i grunnskolen

Lange sommerferier og ferdig på jobb ved 15-tida. Det er som i barndommen, bare uten kviser og andre pubertale problemer. Som lærer har du fortsatt dagslys i vente etter jobb, og yrket scorer høyt på balanse-verdiene i GOBankings undersøkelse. Men de stilene retter seg ikke selv. Så du må påregne mange arbeidstimer utenom skoletiden, tross alt.

SoMe-ansvarlig

Er du en racer på Twitter, Instagram, Facebook og andre sosiale medier? Er du den som klarer å skape viral oppmerksomhet for bedriften din? Da har du sannsynligvis gode dager for tiden. Alt handler jo om SoMe i dag. Selv om det kanskje stilles forventninger til at du skal være «på» hele døgnet, kan du være trygg på at sjefene dine ikke vil mase for mye. De har jo ikke peiling. I GOBankings undersøkelse kom SoMe-ansvarlig som nummer fire av alle typer jobber når det gjelder balansen jobb/fritid.

Bare det er verdt en tweet eller fem.

Programutvikler

Stressende jobb, tror du kanskje. Må jo lage nye, unike apper hele tiden, liksom. Men de moderne teknologiselskapene er politisk korrekte, og satser stort på å være attraktive for mennesker som vil ha et liv utenfor jobben. Derfor scorer programutvikler høyt på balanse-rangeringen.

Hår-stylist

Om frisør er inkludert her, er usikkert. Men for mange mennesker er det en velsignelse å få hjelp til å gjøre «the bad hair day» bedre. Og frisørene/hår-stylistene, føler at de gjør en god gjerning – gang på gang – gjennom hele dagen. Eneste aber er at det er nokså mange frisører der ute, og at konkurransen om kundene kan gjøre dagen mer stressende enn nødvendig.

Web-utvikler

De som er gfode her, kan ha gode liv. Ofte med stor frihet til selv å bestemme når og hvor lenge de skal være på jobb. Som kreative og viktige sjeler i et ellers ofte så sjelløst næringsliv, slipper de unna de verste formalitetene, og får gjøre som de selv føler for. Men obs – også her kan konkurransen bli knallhard.

Ernærings-ekspert

Så lenge du ikke forteller kjæresten hva hun/han bør bestille på restaurant, er dette en jobb med status og fremgang. Alle vil jo være sunne og se bra ut i dag, så ernærings-ekspertene har gode dager. Dessuten, dersom de følger egne råd, risikerer de selv å få god helse.

Sivilingeniør

Tja, kanskje ikke hvis du jobber i oljesektoren, men sivilingeniøren nyter fortsatt respekt i store deler av befoløkningen. Særlig hjemme hos eventuelle svigerforeldre i alderen 60 pluss. Sivilingeniør er en gjenganger på lister over «gode jobber», og scorer fortsatt bra.

HR-sjef

Jo, da. Du må nok slite med både konflikter og sure nedbemanningsoppgaver som HR-sjef. Men arbeidstiden er som regel greit regulert, og de som klare å bidra til gode arbeidsmiljøer og suksessfulle bedrifter, nyter gjerne stor respekt. HR-sjef scorer tredje best på balanse jobb/fritid i GOBankings undersøkelse.

De 10 verste

Men noen jobber spiser deg levende. Her er de ti verste jobbene GOBanking mener du kan ha dersom du ønsker å kombinere jobb og privatliv på en balansert måte.

Kirurg

Du tror kanskje høy lønn og høy status vil gi deg et godt liv? Vel, det hjelper sikkert. Men kirurg er et yrke som krever at du er skjerpa nesten bestandig. Det er ekstremt stressende, og gjør du feil, kan konsekvensene bli enorme. Så du kan bare glemme det andre glasset med vin på lørdag, og gjøre deg klar til å bli oppringt.

Advokat

Det er bare på film advokatyrket er glamorøst og heltemodig. Vanligvis består hverdagen av hardt arbeid – og de er som regel svært lange også. Og hvis du endelig får litt fri, og rekker innom festen, så må du tåle alle advokatvitser hele kvelden.

Massasje-terapeut

Å dempe stress for andre hele dagen, kan være særdeles stressende for deg selv. Ofte må du jobbe når andre har fri. Det er hardt arbeid og kna på andre dagen lang. Og så risikerer du alltid å støte på de grisete gubbene som gjerne vil ha «ekstraservice».

En amerikansk undersøkelse viser at massasje-terapeuter er den yrkesgruppen med den høyeste skillsmisseraten i USA – på hele 38,2 prosent.

Sykepleier

Sykepleiere har gjerne de samme stressbelastningene som kirurgene, bare med mye dårligere lønn. Å være en lindrende engel for andre dag ut og dag inn, kan være svært slitsomt. Og de trenger deg døgnet rundt, så du må jobbe i døgnbemannede vaktturnuser der du løper fra den ene sengeposten til den andre. Ikke rart sykepleiere bruker komfortable sko.

Daglig leder

De kommer i mange utgaver og i ulike varianter. Men felles for de fleste daglige ledere er at de har et helhetlig ansvar som de aldri kan ta fri fra. Det innebærer nesten automatisk mer stress og større ansvar enn andre. Og resultatet blir gjerne veldig lange arbeidsdager. Det er alltid noe du ikke er ferdig med.

Konsernsjef

Å nå toppen av næringskjeden i næringslivet er for mange en drøm. For flere andre er det et mareritt. Her er ansvaret totalt – både overfor ansatte, eiere og også samfunnet som sådan. Jobber det noen tullinger i ditt konsern, blir det ditt problem. Går businessen dårlig – ditt problem. Og rekker du ikke hjem til ektefellens bursdag – ditt problem.

Brannmann

Alle smågutters drømmejobb en eller annen gang i livet. Og selv om det nok er tilfredsstillende å redde både liv og eiendom, er brannmann kåret til den mest stressende jobben i USA i 2015, ifølge Huffington Post. Det er en farlig, uforutsigbar og særdeles stressende jobb. Og du må jobbe i turnus. Som brannmann må du regne med at det går en kule varmt innimellom, selv om jobben også innebærer mye stillesittende venting. Men du venter hele tiden på at «noe skal skje».

Pilot

Å være komersiell pilot er ikke hva det en gang var. SPør bare de som jobber i Norwegian. I tillegg til det store ansvaret for folks sikkerhet, er yrket blitt mer stressende, med lange dager og sterk konkurranse om de beste jobbene og de beste «destinasjonene». Som pilot er du ofte hjemmefra, og du er det gjerne i lange perioder i strekk. Det er ikke alltid sunt å være på farten absolutt hele tiden.

Aksjemegler

Alle som har sett filmen «Wall Street» kan se for seg at dette er et temmelig stressende yrke. Og selv om det er penger i aksjer, er det ikke så sikkert at grådighet er bra for balansen mellom arbeid og fritid. Mange aksjemeglere er alltid på jobb – også når de mener å leve ut sitt sosiale liv. Det finnes kanskje en kunde på den festen? Du må sjekke ut mulighetene. Det kan jo kanskje lønne seg.

Journalist

Nyheter venter ikke på noen. Også mange journalister må jobbe om kvelden, i helgene og langt hjemmefra. I tillegg er mytene om sjarmerende og litt rufsete levemannen som avslører makten mørke sider før lunsj (med øl til), for lengst avgått med døden. Mediebransjen sliter, og har gjort det lenge. Det finnes snart ikke jobb for tradisjonelle journalister lenger. Stakkars bladfyker.

KIlde: Huffinton Post, GOBAnkingRates. Alle bilder: Dreamstime.

Powered by Labrador CMS