Samfunn

Den høye boligprisveksten i Oslo det siste året har smittet over til store deler av Østlandet. Prisveksten andre steder i landet er også høy. Men fra neste år vil markedet snu, spår SSB.

Boligprisveksten vil avta merkbart

Et år til, så er det slutt. De store, fundamentale faktorene bidrar til at prisutviklingen på boliger gjør en U-sving i 2018, mener Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Publisert Sist oppdatert

Boligprisgaloppen nærmer seg målgang, og det er på tide å roe ned, skal en tro SSBs seneste økonomiske prognoser.

– Veksten har i stor grad vært stimulert av lave renter, sa SSB-forsker Torbjørn Eika under sin presentasjon torsdag.

På ett år har tosifret prosentvis prisøkningen på boliger blitt normalen, spesielt på Østlandet. Prisene har økt, nærmest måned for måned, siden årsskiftet.

– Veksten har tiltatt i år, og vil vokse videre, men i avtakende fart, er Eikas spådom.

– Realprisen på boliger vil falle i 2018 og 2019. I 2019 vil vi få en liten nominell nedgang i boligprisene, tror han.

Årsaken ligger ikke i detaljene, men de store «fundamentale faktorene», ifølge forskeren.

– Høy boligbygging og lav inntektsvekst bidrar til dette. I tillegg mener potensielle boligkjøpere at de lave boligrentene nærmer seg slutten – noen har snakket med banken og er litt bekymret allerede.

I sin analyse skriver SSB at de «legger til grunn at rentebunnen nå er nådd, men at Norges Bank ikke vil endre renta før etter 2019. Boliglånsrentene falt litt gjennom første halvår slik at renta på rammelån med pant i bolig en tid har vært 2,5 prosent, ned fra 3,2 prosent som årsgjennomsnitt i 2015. En del banker har imidlertid i det siste varslet en litt høyere rente, og vi antar at renta som årsgjennomsnitt vil være 2,6 prosent i år og i de tre kommende årene.»

Powered by Labrador CMS