Arbeidsliv

Fortsatt vekst i bygg- og anlegg bidrar til å trekke fastlandsøkonomien opp.

Den økonomiske aktiviteten overrasker positivt

Svak, men økende vekst i fastlandsøkonomien, konkluderer SSB.

Publisert Sist oppdatert

I dag lanserte Statistisk sentralbyrå (SSB) tall for den økonomiske aktiviteten i Norge. Det tegnet et bilde av en fremdeles svak økonomi, som begynner å komme seg over kneika.

Veksten i bruttonasjonalprodukt (bnp) for fastlands-Norge var på 0,4 prosent i andre kvartal 2016. Det er en økning fra første kvartalsveksten som var på 0,3 prosent, og kom etter nullvekst gjennom andre halvår i 2015.

Veksten spriker fra næring til næring.

«I oljerelaterte industrinæringer er det et blandet bilde av utviklingen: nedgang i noen næringer og oppgang i andre, blant annet i verftsindustrien», skriver SSB.

Den klare veksten i bygge- og anleggsnæringen fortsatte, mens fiske og fiskeoppdrett ble noe redusert.

Boliginvesteringer trakk opp

Konsensusanslaget var at bnp ville vokse med 0,3 prosent i andre kvartal. Nordea Markets var på forhånd pessimistiske og anslo nullvekst. Det begrunnet markedsanalytikerne med at strømproduksjonen falt merkbart i andre kvartal etter en sterk oppgang kvartalet før.

Lav elektrisitetsproduksjon førte riktignok til at økonomisk vekst i fastlands-Norge ble trukket ned med 0,1 prosent.

Andre faktorer, som konsumvekst og en klar økning i boliginvesteringer, trakk imidlertid fastlandsøkonomien opp.

Husholdningenes konsum holdt seg på et moderat nivå, med en vekst på 0,4 prosent etter en vekst på 0,6 prosent de foregående kvartalene. Investeringene i boliger har steget jevnt siden slutten av 2014, og økte med 2,3 prosent i andre kvartal, ifølge SSB.

Bunnen passert

DNB Markets skrev i sin morgenrapport at fortsatt vekst betyr at «bunnen for norsk økonomi er i ferd med å bli passert».

SSB skriver at investeringsnivåene er tilnærmet uendrede. Investeringene i petroleumsvirksomhet er fortsatt minkende, særlig innen leting og produksjonsboring. Plattforminvesteringene økte, men totalt falt investeringene 3,7 prosent. Det er klart mindre enn i første kvartal, skriver SSB.

Norges Bank hadde regnet med at fastlandsøkonomien ville fortsette å vokse. Nordea Markets tror derfor ikke utfallet vil ha stor innvirkning på sentralbankens septembermøte, og at den vil holde renten uendret.

Powered by Labrador CMS