Ledelse

Ambassadør Harald Neple er ny leder for WTOs Hovedråd, organisasjonens øverste beslutningsorgan.

Denne nordmannen er ny leder i Verdens handelsorganisasjons hovedråd

Blir fjerde nordmann med vervet siden opprettelsen av handelsorganisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Ambassadør Harald Neple ble onsdag 24. februar valgt til leder for Hovedrådet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2016. Han tar over etter mexicanske Fernando de Mateo.

Alle WTOs medlemmer er representert i Hovedrådet, som er det øverste beslutningsorganet i organisasjonen. Neple er fra før leder for Norges faste delegasjon til WTO og Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) i Genève, med rang som ambassadør. Han er utdannet siviløkonom, og har arbeidet med norsk utenrikspolitikk og internasjonal politikk siden 1978.

– At ambassadør Neple er valgt til leder av Hovedrådet er et uttrykk for at Norges innsats og rolle som aktiv bidragsyter for å bringe det globale handelssystemet fremover verdsettes. Ikke minst er det en anerkjennelse av den tilliten ambassadør Neple har opparbeidet i WTO og hans solide kunnskap om handelspolitikk, sier utenriksminister Børge Brende i en offisiell uttalelse fra Regjeringen.

Neple mottok også gratulasjoner fra generaldirektøren i WTO, brasilianske Roberto Azevêdo: – Denne utnevnelsen er en anerkjennelse av det omfattende arbeidet du har gjort for WTO. Jeg ønsker spesielt å takke deg for din effektive forvaltning av DSB (Tvisteløsningsorganet Dispute Settlement Body, journ. anm) og din utrettelige innsats i som tilrettelegger under arbeidet til Nairobi (hvor WTOs ministerkonferanse ble holdt i desember - ekstern link).

Siden opprettelsen av WTO i 1995 har Norge hatt ledervervet i Hovedrådet tre ganger: Ambassadør Kåre Bryn 2000 - 2001, Ambassadør Eirik Glenne 2006 - 2007 og Ambassadør Elin Østebø Johansen i 2012 - 2013.

Powered by Labrador CMS