Ledelse

Derfor bør du bli en flinkere møteleder

Mange ser på møter som overflødige tidstyver, som sjelden fører noe positivt med seg. Men møter er ikke på vei ut, og ledere har mye å tjene på å skape bedre møter. Her er grunnene til at du bør bli en bedre møteleder.

Publisert Sist oppdatert

God møteledelse fører, kanskje ikke overraskende, til bedre resultater fra møtet, og også til mer fornøyde møtedeltakere. Det viser en ny studie publisert i Journal of Leadership & Organizational Studies.

Ledere en gyllen mulighet til å forbedre hvordan møtevirksomheten i en organisasjon foregår, noe som kan påvirke karrieren i positiv retning. Det skriver Paul Axtell i Harvard Business Review. Han har over 35 års erfaring som effektivitetskonsulent, og står bak boken «Meetings Matter: 8 Powerful Strategies for Remarkable Conversation».

Likevel glemmer mange ledere hvor viktig rolle de spiller i et møte, og hvor viktig rolle de spiller for om møtet blir vellykket eller mislykket.

Bli en bedre møteleder

Axtell definerer seks årsaker til at man i større grad bør tenke over hvordan man leder møter, og arbeide for å bli flinkere på det.

Verdiskaping: Evnen til å lede samtaler og diskusjoner inn på et produktivt og inkluderende spor er en viktig egenskap. Dersom du kombinerer denne evnen med ditt øvrige ekspertisefelt, skaper det verdi for organisasjonen.

Anerkjennelse: Du blir kjent for din evne til å lede gode møter, slik at møtedeltakerne føler at de har vært med på noe produktivt.

Produktive relasjoner: Når du snakker med møtedeltakerne om agendaen og hvordan de føler at møtet burde blitt holdt, danner du et bilde av hva som er viktig for folk. Dersom folk føler meningene deres blir hørt, er det et viktig steg til å danne gode relasjonelle nettverk, som du kan få bruk for også utenfor møtets fire vegger.

Du blir flinkere til å observere: Møteledelse krever et skarpt øye – hvem bør snakke mindre, hvem bør hentes inn i samtalen? Har møtet sporet av? Å lede møter gjør deg flinkere til å holde tilbake ditt eget syn og hente inn andres ideer, tanker og perspektiver. Mer lytting og mindre avbrytelse er viktige egenskaper både i og utenfor møter.

Du hjelper organisasjonen: Dersom du blir kjent for dine evner til å lede gode møter, kan du bli spurt om å lede andre møter, også utenfor eget team eller avdeling, noe som kan øke produktiviteten også andre steder i organisasjonen.

Du setter et eksempel: Når andre ser at det går an å holde effektive møter som gir positiv gjenklang i gangene, kan det inspirere andre til å bryte ut fra ineffektivitetstrenden, og følge ditt eksempel.

Powered by Labrador CMS