Arbeidsliv

En rapport om arbeidsmiljøet ved Den Nationale Scene i Bergen konkluderer med at enkelte ansatte har et psykososialt arbeidsmiljø som ikke er fullt ut forsvarlig. Bilde fra forestillingen "Direktøren for det hele".

Gransking avviser fryktkultur ved DNS

Det hersker ingen fryktkultur ved Den Nationale Scene i Bergen, men enkelte ansatte har et arbeidsmiljø som ikke er fullt ut forsvarlig.

Publisert Sist oppdatert

Det er konklusjonen i en ekstern granskingsrapport som advokatfirmaet Dialog Advokater står bak.

Bakgrunnen for granskingen er krass kritikk som tidligere kommunikasjonsdirektør Finn Bjørn Tønder rettet mot teaterdirektør Bente Hartvedt Ringstad etter at han gikk av i fjor. Han beskrev mobbing og trakassering og hevdet at det hersket en fryktkultur ved teateret.

Dialog Advokater konkluderer med at dette ikke er tilfelle, men at det psykososiale arbeidsmiljøet og ytringsklimaet likevel ikke har vært fullt ut forsvarlig for alle.

Direktøren blir sittende

Styreleder Siren Sundland ved DNS bekrefter overfor Bergens Tidende at Bente Hartvedt Ringstad blir sittende som direktør, til tross for kritikken i den eksterne granskingen.

– Denne rapporten viser at årsakssammenhengene er sammensatte. Den viser tydelig at det er klare utfordringer. Det er en rekke læringspunkter vi skal ta tak i, og vi er trygge på at direktøren også vil være en viktig del av det videre arbeidet for å komme ut av konfliktsituasjonen, sier Sundland til avisa.

Styrelederen lover at teateret vil ta grep for å bedre situasjonen for ansatte som opplever arbeidsmiljøet som vanskelig.

– Det er veldig viktig å sikre at de som ikke opplever full trygghet, får det, sier hun.

Tidligere konflikter

Dialog Advokater har intervjuet i alt 29 ansatte, blant dem seks tidligere ansatte. I alt 17 av de 29 har fremmet negativ kritikk, sa advokat Toril Wik da hun presenterte funnene tirsdag formiddag.

Ifølge Wik er det spesielt håndteringen av tidligere alvorlige konflikter ved teateret som har skapt utrygghet. Noen forhold strekker seg fram til nåtid, men hovedvekten av den negative kritikken som ligger til grunn for konklusjonene i advokatfirmaets rapport, er fra perioden mellom 2011 og 2013.

– De hendelsene som er opphavet til dette, er ikke blitt håndtert på en hensiktsmessig måte i organisasjonen, sier Wik.

Uklare roller

Wik mener den todelte lederstrukturen ved DNS, der både teaterdirektør og teatersjef velges av styret, har skapt uklarhet om rollene. Samtidig har teateret hatt svake rutiner for konflikthåndtering.

Teatersjef Agnete Haaland sier DNS nå skal få på plass nye rutiner for konflikthåndtering og skolere de ansatte i disse.

– Dette har vært en ekstremt krevende tid for alle som jobber på teater. Som øverste leder må jeg virkelig beklage at ikke alle har et fullt ut forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø, sier Haaland.

Powered by Labrador CMS