Amazon-gründer og toppleder Jeff Bezos har fått mye kritikk for sin lederstil.

NTB scanpix / REUTERS

Drittsekk eller ydmyk toppleder?

Publisert: 8. februar 2016 kl 10.47
Oppdatert: 8. februar 2016 kl 13.05

I januar publiserte Stanford-professor Jeffrey Pfeffer artikkelen "Why the Assholes are Winning: Money Trumps All", som tar for seg profitable selskaper, og deres toppledere. Der vises det til at kun fire selskaper figurerer både på Fortunes liste over verdens mest beundrede selskaper, og listen over de beste plassene å arbeide.

Årsaken er, ifølge Pfeffer, at ytterst få bryr seg om hvordan medarbeidere, kunder og konkurrenter behandles så lenge konsernet tjener penger.

I en kronikk i Dagens Næringsliv tar BI-rpofessor Bård Kuvaas for seg påstandene, samt Jim Collins' "Good to Great", som argumenterer med at det er ydmyke ledere som er å finne i de beste selskapene. Han henviser til forskning fra Singapore of USA (2015), titulert "Do humble CEOs matter? An examination of CEO humility and firm outcomes".

Forskerne konkluderte med at Jim Collins kan være på rett spor. Ifølge studien hadde selskaper med ydmyke toppledere høyere avkastning. Kuvaas trekker i sin kronikk i DN fram følgende punkter, som en forklaring:

  • Mindre lønnsforskjell i ledergruppen
  • Bedre samerbeid i toppledelsen
  • Mer effektive strategier

Andre kvaliteter som ble vurdert i studien var karisma, utdannelse, fagbakgrunn og erfaring - som også er nøkkelkvaliteter for en god toppleder.

Annonse

Finn ledige stillinger på lederjobb.no