Arbeidsliv

Stillesitting på jobb ses på som en økende yrkesrisiko

Du må bevege deg på jobb – uansett hvor aktiv du er ellers

Å sitte for mye på jobb utgjør en helserisiko. Dette i seg selv er ikke revolusjonerende forskning. En ny undersøkelse viser derimot at det er en like stor risiko uavhengig av hvor mye du er aktiv ellers i livet.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjennomført av TNO, og peker på at vi blir tvunget til å sitte i lengre perioder på jobben, noe som utgjør en helserisiko, uansett aktivitet eller inaktivitet på fritiden. Stillesitting kan derfor ses på som en ny yrkesrisiko.

Stillesitting og dødelighet

Undersøkelsen skiller mellom inaktivitet og stillesittende atferd. Sistnevnte skiller seg fra inaktivitet, eller mangel på trening, ved at det gjelder en sittende eller avslappende stilling med veldig lavt energiforbruk.

Denne typen atferd kan blant annet føre til for tidlig død, viser en australsk undersøkelse. Personer som sitter stille elleve eller flere timer om dagen har en 40% større sjanse for å dø innen de neste tre årene enn de som sitter mindre enn fire timer om dagen, uavhengig av fysisk aktivitet ellers. Av alle de 222.497 personene som ble studert, var dødsfall relatert til stillesitting så høye som 13,55 prosent for personer som sitter i ro i elleve eller flere timer om dagen, og som ikke trener ellers.

Sykdommer

Den nederlandske undersøkelsen viser også at stillesitting kan føre til økt forekomst av sykdom. For mye sitting er forbundet med en 112 prosent økning i sannsynligheten for å utvikle type 2 diabetes, samt en 147 prosent større sannsynlighet for hjerte- og karsykdommer.

Det finnes også funn som peker på økt risiko for å utvikle kreft, og i tillegg depresjoner og muskel- og skjelettrelaterte lidelser.

Forebygging

SAP Norge har de siste ukene arrangert People's Week, med temaet aktivitet og helse. De har nå iverksatt en rekke tiltak for å tvinge ansatte til å reise seg, minst en gang i halvtimen. Det er snakk om enkle tiltak, som å fjerne alle individuelle søppelbøtter slik man må reise seg for å kaste søppel. I tillegg tilbys de ansatte kursing og veiledning, helsesjekk og trening i arbeidstiden. Foto SAP Norge

Tallet på personer som sitter stille i lengre perioder av dagen er forventet å øke ettersom flere og flere får en mer digital og IT-basert jobbhverdag.

Undersøkelsen foreslår jevne pauser fra stillesitting for å redusere disse risikoene. Det finnes ingen konkrete retningslinjer for hvor mye sitting på jobben som er forsvarlig, utenom å «begrense stillesitting i lengre perioder».

Arbeidsgivere spiller en stor rolle i å forebygge problemet, både for å sørge for sine ansattes helse, og for å unngå sykefravær. Det skal ikke mye til. Noen enkle grep kan være:

  • Introdusere korte pauser fra arbeidet der man reiser seg opp og beveger seg
  • Arbeidsplassen bør kunne justeres, slik man kan velge om man vil sitte eller stå
  • Flytte søppelbøttene til et fellesområde, slik man må reise seg for å nå dem
Powered by Labrador CMS