Nyskaping

Det er stor forskjell på menns og kvinners mobilhandel-vaner.

Eksplosiv vekst i mobilshopping - kvinner i førersetet

Antall nordmenn som benytter mobilen til å handle fysiske varer på nett har doblet seg siden i fjor. Kvinner benytter metoden langt oftere enn menn.

Publisert Sist oppdatert
Menn og kvinner bruker mobiltelefonen omtrent like mye i hverdagen, og handler like mye på nett.
Mobiltelefonen brukes også flittig av begge kjønn for å finne informasjon om varer i forkant av kjøp på nett. Når det kommer til å gjennomføre kjøp av fysiske varer, derimot, viser tall funnet i Posten og Brings seneste netthandelundersøkelse (utført av Ipsos MMA) en tydelig forskjell: der kvinner ikke nøler med å gjennomføre kjøp via mobiltelefonen, tar menn heller turen til datamaskinen.
– Dette burde være interessant for alle som driver nettbutikk som retter seg mot kvinner. Kvinnene har en langt høyere konvertering på mobil enn det mennene har, og det er viktig å tenke på når du utvikler nettbutikken din. Å tilpasse den spesielt for mobil er et must, sier E-handelsdirektør i Posten og Bring, Gunnar Henriksen.
Undersøkelsen gjennomfører 1000 nettbaserte intervjuer i kvartalet, med personer som har gjennomført minst ett nettkjøp i året. Resultatet er landsrepresentativt, fordelt på kjønn, aldet og bosted. Alle respondenter i undersøkelsen er over 18 år, opplyser Posten.

Eksplosiv vekst

Sammenlignet med første kvartal 2015 har mobilhandelen doblet seg så langt i år, skriver Posten i en pressemelding. Undersøkelsen viser tydelige forskjeller mellom kundegruppers atferd.

Hele 70 prosent av kvinner i alderen 18 til 29 år handlet med mobilen fordi det var enheten de hadde tilgjengelig der og da. Kun 40 prosent av menn i samme aldersgruppe mente det samme.

Totale oppga 20 prosent flere at de foretrekker å bruke mobilen til nettshopping sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2015. Dobbelt så mange kvinner som menn i alderen 30 til 39 oppgir at mobilen er deres foretrukne enhet for netthandel.

Menn og kvinner i alderen 30 til 39 år svarte at de handlet med mobilen fordi det var enkelt. Begge disse kundegruppene var mer opptatt av lettvinthet enn det motsatte kjønn i samme aldersgruppe.

Norsk trend

– Vi ser ikke den samme tydelige trenden i våre naboland Sverige og Danmark, og kan ikke forklare trenden i at kvinner impulsshopper i langt større grad enn menn, uavhengig av enhet. Til det er forskjellen for liten. Og på mobil er det faktisk menn som impulsshopper mer enn kvinner, sier Henriksen.

Han tror det finnes flere årsaker til dens tadig økende mobilhandelen, og den klare forskjellen mellom kvinner og menn på dette punktet.

– Det kan ha med hvilken situasjon kvinnene er i og tidspunktet for når de handler. Og så er kanskje kvinnene mye lengre framme når det gjelder å utnytte mobilen til å løse flere av hverdagens gjøremål, tror Henriksen.

Tallene i undersøkelsen gjelder er alle som har oppgitt å ha handlet siste varekjøp på nettet via mobil i løpet av 2015 og 1. kvartal 2016. Andelen i aldersgruppen 60 år og over som har handlet på mobil er så lav at de ikke er inkludert i Postens oversikt.

Netthandel viktig for Posten

Handel på nett blir viktigere for Posten for hvert år som går. I 2015 passerte Posten Norge for første gang en omsetning på 25 milliarder kroner, men problemene i oljesektoren forplantet seg også til en av Norges største arbeidsgivere.

Konsernet kan ifølge NTB vise til et foreløpig årsresultat før skatt på 151 millioner kroner for fjoråret og en omsetningsvekst på 2,7 prosent eller 670 millioner kroner høyere enn i 2014.

Fjorårets driftsresultat ble 686 millioner kroner. Det er en reduksjon på 247 millioner kroner, tilsvarende 26,5 prosent. Nedgangen i aktivitetsnivået i oljesektoren og ringvirkningene av dette fikk store resultatmessige konsekvenser for flere forretningsområder.

– Vi opplever en markant nedgang i aktiviteten i det norske markedet og styrken i nedgangskonjunkturen er kraftigere enn vi forutså. Resultatet er dermed svakere enn ventet, og 2016 kommer også til å bli et krevende år for konsernet, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge til NTB.

Veksten i netthandel og konsernets samlede e-handel fortsetter og økte med 6 prosent i 2015, samtidig som nedgangen i brevsendinger falt. I fjor var nedgangen 6,4 prosent. Årsaken er overgangen til digitale løsninger i både privat og offentlig sektor.

Fra mars avvikles brevomdeling på lørdager. Som et neste nødvendig tiltak har Posten foreslått overfor Samferdselsdepartementet å slå sammen A- og B-post til en todagers brevstrøm fra 2017.

Powered by Labrador CMS