Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det krav til romstørrelsen ved de ansattes innkvartering?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har ganske nylig fått ansvar for HMS og personal i et større firma som fører opp kontorlokaler og andre næringsbygg. Det er mye som skal ordnes, blant annet innkvartering til de ansatte som fører opp byggene. De skal bo i brakker på stedet mens arbeidet utføres. Noen ansatte har allerede krevd å bo på enerom. Mitt spørsmål er om det er særskilte krav til størrelsen på soverommet og hvor mange som kan bo sammen?

Administrasjonsansatt

Svar: Ja, finnes et generelt krav i lovgivningen og mer spesielle krav i tariffavtalene.

Det fremgår av arbeidsmiljøloven § 4-4 (4) at innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet for arbeidstaker skal være «forsvarlig utført, innredet og vedlikeholdt».

Det fremgår ikke nærmere i loven hva som ligger i dette. Lovgiver fremholdt at den generelle bygningslovgivningen i utgangspunktet skal sikre den innkvarteringsstandard som kreves etter arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet viser til at det må legges til grunn alminnelig norsk standard. Her er det med andre ord ikke noen bestemt begrensning på hvor mange som kan dele rom.

Vær imidlertid oppmerksom på at dersom virksomheten din er bundet av tariffavtale, så er størrelsen på soverommene og antall personer som kan dele rom strengere regulert. Avhengig av hvilken tariffavtale som er gjeldende, så kan det være krav om enmannsrom av en viss størrelse. Det er Arbeidstilsynet som har tilsyn med og kan gripe inn overfor uverdige boforhold som eventuelt skulle tilbys i denne forbindelse

SBDL v/ advokat Marianne Gjerstad

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS