Samfunn

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

F-35-analyser holdes skjult for stortingsrepresentanter

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen ønsker å låse beslutningen om å kjøpe 52 F-35-fly, erfarer Klassekampen. Samtidig blir begrunnelsen for at Norge trenger 52 jagerfly holdt hemmelig.

I langtidsplanen for Forsvaret vil forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) trolig foreslå at Norge skal låses til å kjøpe 52 amerikanske kampfly, skriver avisen. I fjor konkluderte Forsvarsdepartementet med at Norge trenger «minst 52» fly, men begrunnelsen for antallet fly holdes hemmelig for offentligheten.

Bare representantene i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget har tilgang til beregningene dersom de spør om det. Det betyr at de fleste stortingsrepresentantene mangler tilgang til noen av de mest sentrale dokumentene i saken når Stortinget skal ta stilling til investeringen.

Stortinget vedtok i 2012 at Norge skal kjøpe «inntil 52» nye kampfly av typen F-35. I utkastet til Forsvarets langtidsplan hadde Søreide droppet ordet «inntil», ifølge Dagens Næringsliv , noe hun fikk kritikk for av Finansdepartementet.

Prislappen for 52 fly er vurdert til 70 milliarder kroner bare i anskaffelse. Så langt har Stortinget godkjent kjøp av 28 kampfly.

Powered by Labrador CMS