Arbeidsliv

Fedre tar ut kortere pappaperm

Etter at regjeringen i 2014 reduserte den obligatoriske fedrekvoten i foreldrepermisjonen fra 14 til 10 uker og i stedet økte den valgfrie perioden, velger stadig flere menn kortere pappaperm, viser tall fra NAV.

Publisert Sist oppdatert

Dermed kan det se ut til at kritikerne fra debatten – som gikk høyt i 2014 – får rett: Ved å redusere den obligatoriske fedrekvoten, velger menn i større grad jobb framfor barnepass.

Regjeringen forsvarte endringen med at den ville gi foreldrene økt valgfrihet. Denne valgfriheten gir seg utslag i at mødrene nå velger å være lenger hjemme etter en barnefødsel.

Utviklingen viser at mor tar ut mer av valgfri periode. Far reduserer sitt uttak og tar i økende grad ut 10 uker, skriver Nav i en nyhetsmelding i formiddag.

Flere velger minimumskravet

I løpet av årets seks første måneder var det 33,1 prosent av fedrene som tok ut 10 uker eller mer. Andelen var 37,2 prosent i samme periode i 2015. I løpet av 1. halvår 2016 var det ca. 36.300 menn og ca. 64.700 kvinner som mottok foreldrepenger ifølge Nav. Det tilsvarer en reduksjon på 5,6 prosent for menn og en økning på 5,4 prosent for kvinner, sammenlignet med samme periode i 2015.

Endringen har sammenheng med reduksjon i fedrekvote og økt valgfri periode, konstaterer Nav..

Menn hadde et gjennomsnittlig uttak på 35 l dager med, en reduksjon på 4 dager sammenlignet med i fjor. For kvinner var gjennomsnittlig antall dager 79, som er identisk med samme periode i fjor, viser tallene fra Nav.

Unio: – En illusjon

– Nå må regjeringen våkne opp og skjønne at utviklingen går feil vei, sier Unio-leder Ragnhild Lied o en kommentar til tallene fra NAV. Unio advarte mot den utviklingen vi nå ser, påpeker Lied i en pressemelding.

– Det er en illusjon å tro at likestilling kommer av seg selv. Fedre har fortsatt utfordringer med å begrunne en lengre permisjon enn den de må ta – særlig overfor arbeidsgiverne. Vi ser også at kvinnene bindes mer til hjemmet, mens far igjen får et større jobbnærvær, sier Ragnhild Lied.

Powered by Labrador CMS