Samfunn

Finland eksperimenterer seg frem til bedre styring

Borgerlønn er bare det siste eksempelet av mange politikk-eksperimenter i landet.

Publisert Sist oppdatert

I Finland har drømmen om en garantert inntekt for alle - uavhengig av arbeid, såkalt borgerlønn, versert lenge. Men nå er den i ferd med å bli implementert. I forrige uke la sosial- og helsedepartementet frem forslaget for høring, men de gjorde det som et eksperiment.

Det innebærer at man vil innføre borgerlønn som et eksperiment i en liten del av befolkningen for å undersøke om det i det hele tatt kan gjennomføres for hele landet. Dermed er det i første omgang 2000 finner som i dag går på Kela (Finlands versjon av Nav) som skal tilfeldig velges ut som mottakere av 560 skattefrie euro i månenden (5230 kroner). Studenter og pensjonister skal ikke inngå i eksperimentet.

Deretter vil testgruppen bli målt mot en kontrollgruppe som ikke får borgerlønn. Høringen går ut 9. september og dersom forslaget blir godtatt av det finske parlamentet startet eksperimentet januar 2017.

Bedre styring gjennom eksperimenter

Den finske tenketanken Demos Finland skriver på sine nettsider at det er de og Aalto Universitetet som har kommet frem til metoden Finland nå tar i bruk når de tester politikken før den kjøres ut i stor skala.

Ifølge Demos pågår det over 100 politikk-eksperimenter rundt om i departementene og kommunene i Finland for tiden.

Powered by Labrador CMS