Tidligere styreleder i Statkraft, Olav Fjell.

NTB Scanpix

Fjell ble tatt av vinden

Publisert: 5. august 2016 kl 12.50
Oppdatert: 15. mai 2019 kl 14.57

Det er en sak fra et år tilbake som ikke har vært kommentert i alt oppstyret rundt utnevnelsen av Torhild Widwey som ny styreleder i Statkraft.

Og det er at næringsminister Monica Mæland var svært skuffet over tidligere styrelder Olav Fjell og hans forsvar av beslutningen om at Statkraft ikke ville bygge vindkraftverk på Fosen og Snillfjord.

Det er rett og slett ikke lønnsomt, uttalte Fjell og hadde tall i ryggen. Utbygging på Fosen skulle koste rundt 40 øre/kwh, mens de potensielle inntektene lå den gangen på rundt 30 øre /kwh.

Det passet næringsministeren dårlig.

Regjeringen ønsker seg mer investeringer i fornybar energi, og dessuten hadde Statkraft fått en kapitalinnsprøytning på 10 milliarder kroner høsten før, med forventninger om at pengene skulle bidra til å få flere grønne investeringer i Norge.

Nå ble det til slutt utbygging på Fosen og Snillfjord likevel. Tidligere i år gikk Statkraft sammen med Trønderenergi og Nordic Wind Power DA for å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

Prosjektet skal gi til sammen 1000 megawatt og kommer til å kreve om lag 11 milliarder i investeringer. 

Annonse

At Fjell måtte overkjøres så til de grader, skyldes først og fremst at Statkraft er og alltid har vært under politikernes kontroll, og grønne investeringer ville de ha.

Som statsminister Erna Solberg uttalte til NRK da Vindkraft-satsingen var på plass: 

– Det er gledelig at det nå blir en stor vindkraftutbygging i Trøndelag. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge og gir arbeidsplasser. Det vil være et løft for satsingen på ny fornybar energi i Norge. Og det viser at rammebetingelsene i Norge er gode og fører til konkrete investeringer.

De første vindmøllene står klare i 2018. Om de bli lønnsomme, gjenstår å se. Det gjenstår også å se om styreleder Widwey vil protestere på politiske lønnsomme, men økonomiske tvilsomme prosjekter.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no