Samfunn

1.250 franske politifolk var i morgentimene mandag på plass rundt «Jungelen» i Calais, for å sørge for at leiren blir tømt for flyktninger og migranter.

Flyktninger jages ut av «jungelen» i Calais som nå skal jevnest med jorda

I dag startet franske myndigheter arbeidet med å tømme den omstridte leiren som antas å huse mellom 7.000 og 10.000 migranter.

Publisert Sist oppdatert

I morgentimene kjørte den første bussen med migranter fra den beryktede «jungelen» der tusenvis av mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia har bodd under uverdige forhold i håp om å ta seg over til Storbritannia via den engelske kanal.

Les også: FN-topp advarer mot fremmedfrykt i Storbritannia

Franske myndigheter har varslet at de vil «jevne leiren med jorden» og gitt beboerne frist til mandag morgen til å forlate stedet.

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve har uttalt at migranter med slektninger i Storbritannia vil bli sendt til England, i tillegg til minst 1.000 barn. Resten vil få muligheten til å søke asyl i Frankrike.

– Vi ønsker ikke å bruke makt, men dersom noen av migrantene nekter å reise eller noen av de frivillige organisasjonene skaper trøbbel, så kan politiet bli tvunget til å gripe inn, sa Cazeneuve, ifølge The Guardian.

Leiren har blitt stengt og tømt flere ganger tidligere, men den har alltid fylt seg opp igjen. Nå har franske myndigheter beregnet at det vil ta en uke før leiren er klarert.

Franskmennene har opprettet møtepunkter for uttransporteringen fra leiren der kvinner, barn og menn kan bli hentet i busser med de få eiendelene de har.

Frykter at barn forsvinner

Flere frivillige organisasjoner har sagt at de frykter at mindreårige vil forsvinne i kaoset som nå preger Calais.

Franske og britiske myndigheter har satt i gang hastetiltak for å registrere hundrevis av barn få å unngå nettopp dette.

Les også: Vil ha en europeisk innvandringslov

I helga brøt det ut voldelige sammenstøt mellom migranter og fransk politi i forkant av utkastelsen. Politiet svarte med tåregass og røykgranater etter at flasker ble kastet på dem.

Veldedighetsorganisasjoner frykter at kaoset vil gjøre det enklere for menneskesmuglere å fange opp sårbare barn.

Den siste uken har 200 barn blitt fraktet til Storbritannia, dette er omlag 15 prosent av det totalt omfanget av flyktningbarn i Calais, ifølge britiske organisasjoner.

Britene har estimert med å ta imot 1.300 enslige mindreårige asylsøkere den kommende uken.

«Bryter menneskerettigheter»

Journalister som er til stede i Calais beskriver stemningen blant migrantene som en miks av lettelse, aksept og i noen tilfeller, glede.

Business-studenten Habib fra Afghanistan sa til The Guardian at «menneskerettigheter hadde blitt brutt» i Calais-campen.

– Barn er hjelpeløse, men det er jeg også. Familien min er noen hundre kilometer unna i England, men nå blir jeg sendt hundrevis av kilometer innover i Frankrike. Det er urettferdig, sa han.

En mindreårig asylsøkere fra Somalia uttalte at i «jungelen føler man seg som et dyr».

Grunnleggeren av den frivillige organisasjonen Care4Calais, Clare Moseley, har sammenlignet behandlingen av migrantene i den franske havnebyen som forfølgningen av jøder i Tyskland under 2. verdenskrig.

– Jeg tror migranter vil fortsette å komme til Calais. Avskrekking betyr ingenting for mennesker på flukt. I februar halve campen revet ned, syv måneder senere er den større en noen gang, uttalte Moseley.

Powered by Labrador CMS