Samfunnsansvar

Seniorrådgiver Pål Nesse skulle ønske regjeringen åpnet opp for å ta imot flere kvoteflyktninger ettersom Norge har stor kapasitet.

Flyktninghjelpen: – Terningkast 6 for satsing på utdanning av barn i krig og konflikt

Men den blå-blå regjeringen får kritikk for at de ikke åpner opp for å ta imot flere kvoteflyktninger i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, har både ris og ros å komme med for statsbudsjettet 2017 som ble lagt frem torsdag morgen.

Les mer om bistand og statsbudsjettet:

Utdanning av barn i konfliktsoner

På de større områdene for bistand, gir Flyktninghjelpen terningkast seks.

– Det er en stor satsing på utdanning av barn i krig og konflikt. Dette er helt essensielt, sier Nesse.

Han mener det er bra at den blå-blå regjeringen velger å satse mer på dette området.

– Her er vi veldig fornøyde. Det er en generell økning på nødhjelp og vi skulle sett at den økte enda mer. Mange får fremdeles ikke den minimumshjelpen de trenger, sier Nesse.

– Langt unna der vi må være

Det er et rekordhøyt antall mennesker på flukt i verden i dag.

– Vi har et behov for et sjumilssteg. Her får innsatsen til Solberg-regjeringen terningkast fire. Det er en bra økning, men vi er langt unna der vi trenger å være, sier han.

Gapet mellom de humanitære hjelpebehovene og den internasjonale finansieringen er altfor stort, mener Flyktninghjelpen.

– Det er ekstraordinært og en større andel av budsjettet burde bli sett av til dette. Norge burde gå fram som et godt eksempel for andre europeiske land, sier Nesse.

Terningkast 2

I fjor opplevde Norge et rekordhøyt antall flyktninger som søkte om asyl. Derimot har det ikke vært den store pågangen i år.

– Det har nesten ikke kommet asylsøkere i år, men internasjonalt er det fremdeles en stor pågang. Norge burde kunne ta imot flere kvoteflyktninger. Her får regjeringen terningkast 2, sier Nesse.

I brevet som ble sendt fra de åtte hjelpeorganisasjonene på mandag til statsminister Erna Solberg, kom de med en klar oppfodring til å ta imot flere kvoteflyktninger.

«Vi oppfordrer regjeringen til å sørge for at det avsettes budsjettmidler i statsbudsjettet slik at Norge kan ta imot flere syriske kvoteflyktninger ved å øke andelen i 2017 med 500 kvoteflyktninger», står det i brevet.

– Norge har mye ledig kapasitet. Vi må hjelpe de landende som har fått ekstra mye, sier Nesse.

Powered by Labrador CMS