Aktuelt

Flyreiser dro prisveksten opp i mai. Illustrasjon.

Flyreiser drar prisveksten opp

Litt høyere prisvekst enn ventet, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

Kjerneinflasjonen (konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer) fra april til mai viste en oppgang på 0,4 prosent, viser tall fra SSB. Tolvmånedsendring var på 3,2 prosent i mai (ned 0,1 fra april).

På forhånd var konsensus at tallet kom til å stige med 0,3 prosent fra april til mai, og ha en tolvmånedsendring på 3,1 prosent. Nordea var mest pessimistisk av de store aktørene, og spådde veksten til 2,9 prosent.

Konsumprisindeksen (KPI), samlet inflasjon, steg 0,3 prosent fra april til mai, og hadde en tolvmånedersendring på 3,4 prosent på årsbasis.

Flyreiser frar opp, bøker drar ned

– En av årsakene var prisøkning på flyreiser, og både innenlands- og utenlandsflygninger viste prisoppganger. Økningen må ses i sammenheng med måletidspunkter for flyreiser som sammenfalt med langhelger i mai, heter det i SSBs analyse av utviklingen fra april til mai.

Prisene på klær og sko viste en samlet oppgang på 0,5 prosent fra april til mai, og fortsetter dermed den svakt oppadgående trenden siden bunnivået i august 2014. I samme periode ble det målt en svak prisøkning på matvarer og det var særlig økte priser på frukt og grønnsaker som trakk indeksen opp, mens prisnedganger på kjøtt og meierivarer dempet oppgangen, ifølge tallene.

Prisene på overnattingstjenester og elektrisitet, inkludert nettleie, bidro også til prisoppgangen i mai.

I motsatt retning trakk prisene på bøker som falt 10,8 prosent i perioden.

– Prisnedgangen på bøker kan ses i sammenheng med at bokavtalens rabattbegrensninger for fjorårets utgivelser oppheves 1.mai hvert år. Fra april til mai ble det også målt prisnedganger på diesel og boligtekstiler, skriver SSB.

Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen (3,4 prosent) var økte elektrisitetspriser. Fra mai 2015 til mai 2016 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 17,6 prosent. Dette den høyeste tolvmånedersendringen siden oktober 2013.

Fra mai 2015 til mai 2016 steg også prisene på flyreiser 27,2 prosent.

Møbler, husholdningsartikler og alminnelig vedlikehold av bolig viste en samlet prisoppgang på 6,4 prosent i perioden. Det var særlig prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler samt boligtekstiler som bidro til oppgangen.

Tolvmånedersveksten i KPI ble hovedsakelig dempet av lavere drivstoffpriser. Bensin- og dieselprisene har de siste tolv måneder falt henholdsvis 3,0 og 6,9 prosent.

Powered by Labrador CMS