Arbeidsliv

Feil på kraftnettet vil ikke bli rettet om når over 1000 energimontører tas ut i streik i hele landet. Det eneste unntaket er om liv og helse står på spill.

Folk og bedrifter kan miste strømmen

Dramatisk opptrapping av energistreiken fra mandag av.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag morgen varslet EL og IT Forbundet en kraftig opptrapping av streiken i energisektoren mot KS Bedrift.

Totalt vil over 1000 energimontører i 73 selskaper være i streik fra og med arbeidstidens start mandag. Så å si hele landet er berørt, skriver Forbundet i en pressemelding.

Les også: Denne streiken vil du merke godt om strømmen går - i dag trappes den opp

– Nå tar vi ut alt og alle. Vi har sett oss lei på motpartens manglende vilje til å se på løsninger som kan ende konflikten, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL og IT Forbundet.

Etter snart fire uker med streik og flere samtaler mellom EL og IT Forbundet og KS Bedrift er det fortsatt ingen enighet i energisektoren. Nå tar EL og IT Forbundet ut samtlige medlemmer i tariffområdet i streik.

«Uttaket kan få dramatiske konsekvenser. Alt av vedlikehold av strømnettet settes på hold og feil blir ikke rettet,» skriver Forbundet.

Vil redusere antall hviledager

EL og IT Forbundet organiserer elektrikere og montører ansatt i kommunaleide kraftselskaper.

Konflikten mellom Forbundet og KS Bedrift dreier seg om retten til hviledager etter beredskapsvakt.

EL- og IT-ansatte i kommunaleeide bedrifter jobber i tillegg til vanlige dager, 24-timers beredskapsvakter syv dager i strekk som de bytter på hver femte uke.

Hver ansatt har i gjennomsnitt ti slike beredskapsvakter i året.

Dette gir rett til 35 dagers avspasering i året, altså syv uker. Disse kommer i tillegg til fem uker ferie og utgjør tilsammen tre måneder fri i året.

De ansatte får vakttillegg til ukene de har beredskapsvakter og overtidsbetalt når de blir sendt ut på jobb.

Arbeidsgiver vil nå redusere årlige hviledager fra 35 til 25. Dette med bakgrunn i en endring i arbeidsmiljøloven fra 2015.

Kan miste strømmen

Beredskapsvakter i energiselskaper hos NHO har allerede tariffestet den avspaseringsordningen EL og IT Forbundet krever hos KS Bedrift.

– Folk og bedrifter kan miste strømmen. Det er beklagelig, men vi gir selvsagt dispensasjoner dersom liv og helse er i fare. Målet er først og fremst å få KS Bedrift til å forhandle om akseptable løsninger, sier Fornes.

Den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år.

– KS ønsker å frata våre medlemmer ti hviledager i året, selv om vaktbelastningen ikke har blitt lettere. Våre medlemmer forteller at vaktene blir tøffere med mer ekstrem vær, større vaktområder, mindre bemanning og null i responstid. De er villig til å streike så lenge som nødvendig, sier Fornes.

Powered by Labrador CMS