Samfunn

Det har gått bedre i norsk økonomi enn ventet gjennom sommeren. Nå sår flere økonomer og analytikere tvil om Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte styringsrenten i September.

Forsiktig optimisme blant norske økonomer

«Det går likar no» slår DNBs Magne Østnor fast, og mener de største effektene av oljebremsen ligger bak oss. Dagens boligpristall kan så ytterligere tvil om kutt i den norske styringsrenten.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsledigheten viser tegn på å flate ut, og det samme gjelder industriproduksjonen. Dette understøttes av Norges Banks regionale nettverk, samt SSBs konjunkturbarometer og de seneste PMI-tallene. I dag publiseres norske boligpristall for juli, og den sterke prisveksten, særlig i hovedstaden, forventes å fortsette.

Samlet reduserer dette sannsynligheten for et rentekutt fra Norges Bank i September, og i det hele tatt, skriver Magne Østnor i DNB Markets' morgenrapport onsdag.

– Her hjemme har nøkkeltallene vist tegn på at de største effektene av oljebremsen ligger bak oss. (...) Vi venter fortsatt kutt i september, men er blitt noe mer usikre, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er av samme oppfatning.

– Sommerens nøkkeltall har styrket inntrykket av at den verste perioden for norsk økonomi ligger bak oss, skriver han i en analyse denne uken.

Samtidig trekker lavere renter i landene rundt oss, høye pengemarkedspåslag og oljeprisfallet i motsatt retning.

Boligprisen

Gjennom sommeren har økonomer og analytikere gått fra å være nær 100 prosent sikre på et rentekutt, til å bli langt mer usikre. Etter dagens publisering av boligprisene for juli kan tvilen ble enda sterkere.

I Norges Banks pengepolitiske rapport 2/16, publisert i juni, ble anslagene for boligprisveksten oppjustert. Men kun få dager etter publisering kom junitallet, med en månedsvekst som var et halvt prosentpoeng høyere enn ventet. Norges Banks anslag for juli og resten av året innebærer en vekst rundt et halvt prosentpoeng i måneden.

– Etter mange gode nyheter fra norsk økonomi over sommeren kan et høyt boligpristall i dag være med på å styrke tvilen ytterligere om det kommer rentekutt fra Norges Bank i september, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport onsdag.

Arbeidsledighet

Spesielt sysselsettingen har vært bedre enn ventet de siste månedene. Ifølge DNB Markets har nesten 40.000 jobber forsvunnet som en direkte konsekvens av oljebremsen de siste to årene. Nå ser utviklingen ut til å flate ut.

– Det viktigste er at oppgangen i arbeidsledigheten har stoppet opp. Det er et tegn på at det delvis går bedre i norsk økonomi og lovende for utviklingen fremover, sier Bruce til NTB.

Sesongjusterte tall for registrert arbeidsledighet fra Nav viste nylig at det i løpet av juli ble 500 færre helt arbeidsledige, og at 3,2 prosent står uten jobb.

Oljeprisen

Oljeprisen har falt 20 prosent siden starten av juni, og handles 3. august rett under 42 dollar fatet. Dette skyldes hovedsaklig høye lagre, flere rigger i produksjon og bekymringer rundt vekstutsiktene.

– Men det er i hovedsak den korte enden av kurven som faller, olje for levering lenger frem faller ikke like mye. Og virker hovedsakelig å være drevet av spekulative short-posisjoner. Vi venter derfor at oljeprisen igjen skal ta seg opp igjen, skriver Østnor.

Powered by Labrador CMS