universitetene

Det forskes mye hos diabetesekspertene i Novo Nordisk, men ifølge forskningssjefen foregår den viktigste forskningen fortsatt ved universitetene.

Forskningssjefen i nordens mest verdifulle selskap hyller grunnforskningen ved universitetene

Lei av at næringslivet får æren.

Publisert Sist oppdatert

Det danske farmasøytiske selskapet Novo Nordisk omtales ofte både som nordens mest verdifulle og mest suksessrike selskap. Men selskapets forskningssjef, Mads Krogsgaard Thomsen, har beholdt bakkekontakten.

I et intervju med Berlingske Tidende sier han at konsernet ikke har blitt rikt på grunnforskning, men på den forskningen som foregår i de offentlige utdanningsinstitusjonene.

– Vi hører stadig at Novo Nordisk er fantastisk og at vi gjør ditt og datt. Jeg er altså nødt til å minne om at de grunnleggende oppdagelsene som vi er blitt rike på nå, er gjort på universitetene, sier Krogsgaard Thomsen som mener at de det forskerne på disse stedene som fortjener mest heder og ære.

Her er et eksempel: Mannen som står bak den oppdagelsen som Novo nå ligger an til å tjene masse penger på, er den 70-år gamle forskeren ved Universitetet i København, Jens Juul Holst. Han forsket frem kunnskap om et hormon i 1986, men mistet kampen om patentet i kamp med amerikanske forskere, selv om han var den første forskeren til å publisere om emnet. Patentet tilhører nå Novo Nordisk etter at de kjøpte det fra Pfizer.

Powered by Labrador CMS