Samfunn

Riksrevisor Per-Kristian Foss skal granske Forsvarets salg av F5-jagerfly.

Foss skal granske F5-salg

Riksrevisor Per-Kristian Foss satt selv i Stortingets kontrollkomité i åtte år. Nå har han fått et uvanlig oppdrag fra komiteen – mot tidligere Høyre-kollegers vilje.

Publisert Sist oppdatert

Da den omfattende kontrollsaken om avhending av utrangert forsvarsmateriell ble avsluttet før helgen, vedtok nemlig Stortinget å gi Riksrevisjonen i oppdrag å granske én bestemt del av saken.

Det dreier seg om salget av to F5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

– Vi kommer til å utføre det konkrete oppdraget basert på hvordan reglementet for slik avhending er fulgt, og i hvilken grad Forsvarsdepartementet har kontrollert at reglene følges. Det er det deres plikt å gjøre, sier Foss til NTB.

Han varsler en forvaltningsrevisjonsrapport våren 2017, slik at Stortinget kan behandle saken i vårsesjonen samme år.

Ville ikke

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ville ikke være med på å sende saken til Riksrevisjonen. Men flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen peker på at rapporten avdekker «alvorlige mangler vedrørende salg av F-5 jagerfly».

Stortinget vedtok derfor å be Riksrevisjonen om å gjennomgå hele salgsprosessen.

Oppdraget er svært uvanlig.

– De siste 15 årene har vi ikke hatt noen slike saker, konstaterer Foss.

– Naturlig oppdrag

Under stortingsbehandlingen av saken ba enkelte medlemmer av kontrollkomiteen Riksrevisjonen om å se på vedtaket fra Stortinget som et utgangspunkt.

– Vi vil være konkret på den saken det gjelder, men også se på reglementet generelt, sier Foss.

Han vil både se på i hvilken grad det er gjort feil på lavere plan i Forsvaret og se etter eventuelle feil i departementets kontroll.

Tross motstanden i Høyre og Frp mener Foss det er helt naturlig at hans etat får et slikt oppdrag.

– Absolutt. Saken har et stort omfang og er alvorlig, fordi det er ganske viktige bestemmelser som eventuelt ikke er overholdt, sier han.

Powered by Labrador CMS