Europa

Fransk statssekretær, Matthias Fekl.

Frankrike vil ha stans i forhandlingene om TTIP

Frankrike vil be EU-kommisjonen om å stanse forhandlingene med USA om den kontroversielle handelsavtalen TTIP.

Publisert Sist oppdatert
– Det er ikke lenger politisk støtte til disse forhandlingene i Frankrike, sier statssekretær Matthias Fekl til radiokanalen RMC.

Når handelsministrene i EU samles til et uformelt møte i Bratislava 22. september, vil Frankrike be EU-kommisjonen om å stanse forhandlingene, opplyser han.

– Vi trenger å sette en tydelig og endelig stopper for disse forhandlingene, slik at vi kan starte på nytt på et bedre grunnlag, sier Fekl, som er statssekretær med ansvar for internasjonal handel.

Ny spiker i kista

Det franske utspillet kommer bare to dager etter at Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel erklærte avtalen død i et intervju med fjernsynskanalen ZDF.

– Jeg mener forhandlingene med USA i realiteten har brutt sammen, selv om ingen vil innrømme det, sa Gabriel.

EU-kommisjonen, som leder forhandlingene på vegne av EUs medlemsland, har på sin side insistert på at «ballen ruller videre».

– Samtalene går nå inn i en avgjørende fase. Det ligger tekstforslag på bordet til nesten alle deler av avtalen, og vi har en god fornemmelse av hvordan rammeverket til en framtidig avtale vil se ut, sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas mandag.

Skylder på USA

For Frankrike er det ikke EU-kommisjonen det står på, understreker Fekl. Problemet er USAs holdning, ifølge den franske statssekretæren.

– Amerikanerne gir ingenting eller bare smuler. Det er ikke slik forhandlinger skal være mellom allierte, sier han til RMC.

Forhandlingene om TTIP startet i 2013, men skepsisen har vært økende i europeiske land, og særlig i Tyskland og Frankrike. Frykten er blant annet at multinasjonale selskaper skal få mer makt, og at avtalen skal føre til en utvanning av EUs regler for helse, miljø og forbrukersikkerhet.

Forrige forhandlingsrunde, den 14. i rekken, gikk av stabelen i Brussel i juli, uten noe tegn til gjennombrudd.

Les også: Tysk økonomiminster gir opp TIIP-forhandlinger

Powered by Labrador CMS