Arbeidsliv

Fremtidens arbeidsliv - slik World Economic Forum ser det for seg

Som en del av arrangementet til World Economic Forum i Davos, som ble avholdt i januar, ble rapporten "The Future of Jobs" presentert.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten ser med lupe på endringene i arbeidslivet som tvinger seg frem gjennom makrotrenger som digitalisering og kunstig intelligens.

Endringene skjer også raskere enn før. Ifølge rapporten er det ventet at 65 prosent av barn på barneskolen i dag vil bli ansatt i helt nye jobber som ikke finnes i dag.

Det mest overraskende funnet i rapporten er at de aller fleste industrier tror det vil bli vanskeligere å rekruttere de riktige folkene om noen år. Faktisk er det kun folk i finans som tror rekruttering vil bli lettere med tiden.

Problemet skyldes at de fleste tror de vil trenge flere som forstår matematikk og programmering og andre avanserte egenskaper. Dette er folk det er vanskelig å rekruttere i dag, og de fleste av respondetene i undersøkelsen, som jobber med rekruttering i de største selskapene i verden, tror kampen om disse blir tøffere med stadig mer data å analysere.

Hva skal man så gjøre?

De aller fleste respondentene i rapporten kommer til å satse på flere rekrutteringsstrategier. 65 prosent av respondentene kommer til å investere tungt i å gi dagens medarbeidere nye egenskaper. 39 prosent kommer også til å eksperimentere med rotasjon av oppgaver innad på arbeidsplassen. 22 prosent svarer at de kommer til å lete aktivt etter riktige folk utenfor hjemlandets grenser. Kun 11 prosent sier at de vil øke andelen midlertidige ansatte.

Rapporten tar også til orde for å satse mer på utdanning av slike folk som man tror kommer til å bli etterspurt i arbeidsmarkedet. Det skal komme til gjennom at næringslivet samarbeider tettere med universitetene om læreplanene.

Powered by Labrador CMS