Arbeidsliv

Ådne Cappelen, som leder Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), skal lede det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere lønnsdannelsen i lys av nye økonomiske utviklingstrekk.

Han skal finne ut hva du bør tjene i framtiden

Forsker Ådne Cappelen skal lede utvalget som skal gi en oppdatert vurdering av den norske lønnsdannelsen.

Publisert Sist oppdatert

Det offentlige utvalget skal se på lønnsdannelsen i lys av nye økonomiske utviklingstrekk. Det blir oppnevnt av regjeringen i statsråd fredag formiddag.

– Norsk arbeids- og næringsliv er inne i en krevende tid. Norsk økonomi møter utfordringer både som følge av lavere oljepris og at flere mennesker søker asyl i Norge og i våre naboland. Fremover må arbeidstakere finne ny jobb, bedrifter vri seg mot nye markeder og innvandrere inkluderes i samfunns- og arbeidsliv. I denne situasjonen er det viktig at lønnsdannelsen fungerer best mulig, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Utvalget skal vurdere hvordan de nye utviklingstrekkene med fallende oljepris og økt tilstrømming av asylsøkere har påvirket konklusjonene til det såkalte Holden III-utvalget som la fram sin innstilling i desember 2013.

Utvalgets leder Ådne Cappelen er forsker og leder for Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene. Utvalget har ytterligere ti medlemmer og består blant annet av personer fra departementer og en rekke organisasjoner på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i arbeidslivet.

Utvalget skal levere sin innstilling til Finansdepartementet innen 20. september 2016.

Holden III

Bakgrunnen for det nye utvalget, er å finne i det såkalte Holden III-utvalget, som i fjor konkluderte med at lønnsoppgjør i Norge bør gjennomføres på samme måte som før, nemlig gjennom den etablerte frontfagsmodellen.

Samtidig pekte Holden-utvalget på at lavere oljeaktivitet, oljeprisfall, svikt i verdensøkonomien og høy arbeidsinnvandring var faktorer som kunne endre bildet for norsk økonomi og lønnsdannelse.

I dag er mye av dette blitt en realitet, noe som fikk LO og NHO til å ta opp problemstillingen i et brev til statsminister Erna Solberg (H) 18. desember i fjor.

– Mye har skjedd i norsk økonomi på de to årene som har gått. På denne bakgrunn vil LO og NHO be regjeringen medvirke til en forenklet oppdatering av utvalgsarbeidet, skriver de i brevet, der de ber om at et eget utvalg ser nærmere fremtidens lønnsdannelse i Norge.

Powered by Labrador CMS