Arbeidsliv

Anne Kari Bratten, leder i Spekter.

Hybridpensjon mulig løsning for offentlig ansatte

Sparebank1, med LO som stor eier, er en av få pensjonsleverandører som tilbyr hybridpensjon. Spekter foretrekker å samles rundt innskuddspensjon.

Publisert Sist oppdatert

Sintef kuttet pensjonskostnadene med 30 prosent og løste en langvarig konflikt med det ansatte ved å bytte til hybridpensjon, skriver Dagens Næringsliv. Men interessen for produktet er for lav til at hverken DNB, KLP eller Nordea tilbyr det.

Pensjonsreformen ga arbeidsgivere i privat sektor en mulighet til å flytte ansatte over på innskuddspensjon. Fordelen for bedriftene var lavere kostander og at risikoen for svingninger i verdien på kapitalen ble flyttet over på de ansatte. Med innskuddspensjon får man heller ikke pensjonsutbetaling resten av livet.

Ikke alle har vært fornøyd med overgangen fra den gamle ytelsespensjonen. I 2014 ble det innført en hybridpenjon som forsøker å kombinere fordelene med de to rådenden modellene. I dette alternativet deles risikoen mellom ansatte, virksomheten og pensjonsleverandøren, og i motsetning til med innskudsspensjon kan den utbetales hele livet, som kan være en fordel for ansatte som forventer å leve lenge.

Kan bli viktig for offentlig ansatte

Pensjonsreformen er fortsatt ikke innført i hele arbeidsmarkedet. Offentlig sektor gjenstår. Nå seiler hybridpensjon opp som en mulig løsning. Administrerende direktør i Sparebank1 Turid Grotmol er en av dem som synes hybridpensjon får for lite oppmerksomhet.

– Når de først får ordningen presentert, er det mange som fester seg ved den, sier hun til DN.

Sparebank1 har LO som en betydelig aktør på eier- og kundesiden. Det har ikke lykkes Dagens Perspektiv å få en uttalelse fra LO til denne saken.

Spekter vil holde på innskudd

Direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, Gunnar Larsen, er klar på at Spekters foretrukne løsning er innskuddspensjon.

– Det virker som den brede enigheten fra pensjonsreformen ikke er så fremtredende lenger. Vi har tatt til orde for en pensjonsordning som dekker hele landet og som sikrer mobilitet mellom privat og offentlig sektor, sier han til Dagens Perspektiv.

Om lag 1,3 millioner arbeidstakere er allerede på innskuddspensjonsordningen. Spekter mener man burde lytte til frontfaget og la det få legge normen for resten av landet.

– Hvorfor offentlig sektor ikke vil bruke modellen for innskuddspensjon er for oss et mysterium, sier Larsen.

Han peker på at dersom den delen av økonomien som ikke er konkurranseutsatt, får sikre seg bedre pensjonbetingelser enn konkurranseutsatt sektor, vil det kunne få negative konsekvenser for hele samfunnet.

Flere av de offentlige virksomhetene som er organisert under Spekter har allerede gått for innskuddspensjon, blant annet NRK og Sporveien.

Powered by Labrador CMS