Samfunn

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen.

Ingen enighet om budsjettet innen fristen

Det blir ingen enighet om statsbudsjettet innen den fastsatte fristen torsdag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi konstaterer at vi fortsatt er i samtaler, men at vi ikke når fristen torsdag klokken 18, bekrefter KrFs finanspolitiske talsmann og finanskomiteens leder Hans Olav Syversen overfor NTB.

Fristen for å skrive en felles finansinnstilling utløp allerede søndag. Men om partene hadde blitt enig innen klokken 18 torsdag, ville det være mulig å legge inn en tilleggsinnstilling.

Utsetter ikke finansdebatten

Nå kan det ende med at finansdebatten starter med at en tilleggsinnstilling legges fram i stortingssalen.

Om de fire partiene skulle bli enige i løpet av de neste dagene, vil de kunne be om at datoen for finansdebatten utsettes, for å få tid til å skrive tilleggsinnstilling likevel.

Men det er foreløpig uaktuelt, ifølge Stortingets presidentskap, som diskuterte muligheten på sitt møte torsdag.

– Datoen er fast bestemt, sier andre visepresident. Kenneth Svendsen (Frp).

Presidentskapet vil behandle saken på nytt om det skulle komme en formell henvendelse, men Svendsen regner det som svært lite trolig at en slik situasjon skulle oppstå.

– Da må vi utvide stortingssesjonen. Jeg tror ikke det er noe diskusjonstema, sier han.

Dårlig tid for komiteene

Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at det «i prinsippet er regjeringskrise» dersom partene ikke nådde torsdagens frist. På borgerlig side ønsker man å avdramatisere dette.

– Dette har ikke noen annen konsekvens enn at finansdebatten fortsatt går den 5. desember. Så vidt jeg skjønner, ønsker presidentskapet det fortsatt slik, sier Syversen.

– Blir det en forhandlingsløsning, blir rammene for hver komité vedtatt i salen den 5. Så vil et eventuelt forhandlingsresultat ligge ved siden, men ikke være en del av vedtaket. Men alle vil jo da se hvorfor rammen er som den er, sier han.

Syversen legger til at håpet ikke er ute med tanke på å komme fram til en budsjettavtale.

– Så lenge vi samtaler, gjør vi det med håp om å finne en løsning. sier han.

Powered by Labrador CMS