Arbeidsliv

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner foran regjeringskvartalet.

Ingen får faste plasser i det nye regjeringskvartalet

– Dagens arbeidsmiljøer må løse mange behov, med en fleksibel tilnærming, sier partner i Deloitte, Margrete Guthus som trives med såkalt aktivitetsstyrt kontor.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av forslaget til nytt regjeringskvartal skal kontorene innredes ved at avdelingene får egne baser, uten at de ansatte får en fast plass.

Det skriver FriFagbevegelse som viser til at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som mener det legger til rette for moderne, effektive og sikre kunnskapsarbeidsplasser.

I Norsk Tjenestemannslag er man derimot skeptiske. Til avisen sier flere medlemmer at de tror slike kontorløsninger ikke er egnet til den typen arbeid som departementsansatte skal utføre.

Fine erfaring hos Deloitte

Da Deloitte flyttet til Bjørvika la de over til base-løsninger, uten faste plasser. For dem har omleggingen vært en suksess, men partner Margrete Guthus mener det er viktig å tilpasse miljøet til de oppgavene som skal utføres.

– Et arbeidsmiljø som er tilpasset de oppgavene medarbeideren skal løse, er viktig for å ha en god arbeidsdag og for å kunne være produktiv. Hverdagen i Deloitte er variert, og behovene varierer fra å kunne sitte stille og konsentrert over tid, til å arbeide sammen i team eller prosjekter, fysisk eller digitalt. En moderne arbeidsplass må tilby alt dette, sier Guthus i en epost til Dagens Perspektiv.

For revisorene i Deloitte har ordnignen fungert fint, mens det har vært mindre oppslutning blant juristene som jobber på en litt annen måte.

– Våre medarbeidere er tilfreds med vår egen versjon av et aktivitetsstyrt kontor, der hovedpoenget er at en medarbeider kan velge mellom en hel rekke ulike arbeidsplasser, ut fra behovet for den oppgaven som skal løses. Dette passer for oss, og mange ulike soner som er tilgjengelig for alle, medfører at nesten ingen har faste plasser. Utviklingen av digitale løsninger og mindre bruk av papir har også vært viktig for å få til gode og effektive løsninger med aktivitetsstyrt kontor hos oss, fortsetter Guthus.

Om det er den riktige løsningen for departementsansatte, vil hun ikke si, men hun påpeker at dagens arbeidsmiljøer må være fleksible og være i stand til å støtte opp under forskjellige oppgaver.

– Vi kan ikke si noe om hvorvidt dette vil passe for de ansatte i regjeringskvartalet, de må gjennomføre sin egen prosess. Man må ta sine egne valg, og ta hensyn til at ulike jobber og ulike medarbeidere har ulike behov. Vi mener imidlertid at det å stille valgene på spissen med spørsmål som «kontor eller landskap», «fast eller fleksibel», er en utdatert spørsmålsstilling. Dagens arbeidsmiljøer må klare å løse mange behov, med en mer fleksibel tilnærming. Selv med åpne kontorløsninger må arbeidsplassene legge til rette for konsentrasjonsarbeid, nettopp slik vårt aktivitetsstyrte kontor legger opp til, sier Guthus.

Powered by Labrador CMS