Ledelse

Jobbtilfredshet: tre essensielle faktorer

Jobbtilfredshet blir til i en kombinasjon av tre faktorer: lidenskap, dyktighet og lønnsomhet.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes mange veier og stier og råser til jobbtilfredshet. Noen mener at oppgavene er viktigst, andre at incentiver er det viktigste.

Den tradisjonelle «jobbkarakteristikkmodellen», av Hackman og Oldham, var tidlig ute med å definere veien til motivasjon, gode prestasjoner og jobbtilfredshet. Forfatterne mente at man for å komme dit måtte ha en jobb med mening, et ansvar for det endelige produktet, og informasjon om resultatet – eller med korrekt terminologi: jobbvariasjon og -identitet, autonomi og feedback.

De tre komponentene

Tidligere leder og nåværende forfatter og foredragsholder innen ledelse, Michael Hyatt, tar en litt annen inngangsvinkel, og foreslår tre essensielle faktorer som må være på plass for at jobben skal gjøre deg tilfreds.

  • Lidenskap: Det begynner med lidenskapen, skriver Hyatt. Hva bryr du deg om, og hvilke problemer eller utfordringer føler du en trang til å belyse. Lidenskap er det som skiller et kall fra en jobb.
  • Dyktighet: Det er ikke nok å brenne for noe. Du må være i stand til å utføre det også, skriver Hyatt. Du må ha kunnskapen og dyktigheten til å mestre det du er lidenskapelig opptatt av.
  • Lønnsomhet: For å gå fra hobby til karriere må du kunne tjene penger på det du gjør. Det er ikke snakk om rikdom – det er snakk om å skape en bærekraftig karriere basert på lidenskapen og kunnskapen din.

Ikke to, men tre

Hyatt skriver at alle tre komponentene må være på plass for at man skal oppleve den virkelige, langvarige jobbtilfredsheten.

Dersom man har lidenskapen og dyktigheten, men ingen lønnsomhet, snakker man om en hobby. Man elsker det man gjør, men det betaler ikke regningene.

Lidenskap og lønnsomhet høres bra ut på papiret, men dersom man ikke har kunnskapen til å gjennomføre det, er det heller ikke bærekraftig. Dersom du ikke kan vise til de nødvendige evnene, vil du slite med å bli ansatt i drømmestillingen.

Dersom du har de nødvendige evnene, og lønnsomheten også er på plass, men du mangler lidenskapen, blir det fort kjedelig. På toppen av isberget har man alt, men motivasjonen vakler.

Hyatt skriver at i en midlertidig fase kan det være nok å dekke to av disse behovene. En gründer vil bruke litt tid på å skape lønnsomheten, og en person som er ny i jobben vil kanskje bruke litt tid på å opparbeide seg kunnskapen og dyktigheten. Komponentene kan komme over tid, men på lang sikt trenger man alle tre for å finne jobbtilfredshet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS