Arbeidsliv

Illustrasjon.

Juristene svarer: Karenstid og prøvetid

Vårt ekspertpanel svarer hver uke på spørsmål om arbeidsliv fra leserne.

Publisert Sist oppdatert

Forlenget ventetid for dagpenger ved sluttavtale?

Spørsmål: Vårt firma har nylig sagt opp to ansatte som følge av en nedbemanningsprosess. Den ene krevde forhandlingsmøte med ledelsen, idet hun mente oppsigelsen ikke var lovlig. Under forhandlingsmøtet kom vi til en enighet og den ansatte aksepterte en sluttpakke. Hun har i ettertid tatt kontakt med meg for å spørre om avtalen medfører forlenget ventetid for dagpenger fra NAV – såkalt karenstid. I avtalen om sluttpakke fremgår det at avtalen er inngått som et alternativ til å bli nedbemannet. Kan NAV da ilegge karenstid?

HR-ansvarlig

Svar: Forlenget ventetid, også kalt karenstid, er på 12 uker. En blir ilagt karenstid før en får utbetalt dagpenger, når en selv har ansvaret for arbeidsledigheten. Dette gjelder hvis den ansatte har sluttet eller sagt opp arbeidet uten rimelig grunn, eller er avskjediget eller oppsagt fra stillingen sin på grunn av forhold som hun selv er skyld i. Dersom den ansatte er oppsagt på grunn av nedbemanning, så er dette ikke et forhold hun selv har skyld i, og karenstid skal ikke pålegges. Dersom arbeidstaker inngår en avtale med arbeidsgiver om å avslutte arbeidsforhold, så likestilles det imidlertid med egen oppsigelse av ansettelsesforholdet. Det betyr at den ansatte risikerer karenstid ved å ta sluttpakke. Dersom avtale om sluttpakke derimot er inngått som eneste alternativ til nedbemanning, så anses ikke arbeidstakeren som skyldig i arbeidsledigheten og skal som utgangspunkt slippe karenstid. Det er da viktig at det fremgår av selve sluttavtalen at den er inngått som alternativ til nedbemanning. Så lenge dette fremgår av deres sluttavtale, så bør den ansatte være trygg på å slippe karenstid. Møter hun problemer hos NAV, så kan det være aktuelt at du kontakter saksbehandleren for å forklare situasjonen.

Den (tidligere) ansatte må uansett være obs på at hun ikke har rett til dagpenger før tidsrommet sluttpakken gjelder for er over. Hun bør likevel søke om dagpenger fra første dag hun blir arbeidsledig slik at NAV kan vurdere fra når hun har rett til dagpenger. Endelig må hun være obs på at man ikke får dagpenger de tre første dagene. Disse dagene kalles ventedager og gjelder for alle som søker dagpenger hos NAV, uansett bakgrunn for arbeidsledigheten.

SBDL v/ advokat Marianne Gjerstad

Ny prøvetid ved stillingsendring?

Spørsmål: Vi har en midlertidig ansatt hos oss, som har vært hos oss i litt under ett år og fungerer godt. Vi ønsker å tilby vedkommende fast stilling tilsvarende den stillingen han har nå, og på samme avdeling. Vi skal derfor utforme ny arbeidskontrakt. Kan vi avtale prøvetid for den nye stillingen?

HR-rådgiver

Svar: Nei, det kan dere nok ikke gjøre. Det skal ikke settes ny prøvetid når arbeidstaker går over i en annen stilling internt i bedriften, og denne i det vesentlige er tilsvarende eller lik den stilling vedkommende hadde fra før. Dette gjelder også der arbeidstakeren har vikariert i en tilsvarende stilling som den han nå får tilbud om fast stilling. Annerledes kan dette være der det er snakk om en helt annen type stilling enn arbeidstakeren tidligere har jobbet i, med andre arbeidsoppgaver og ansvarsområder. I slike tilfeller vil det kunne settes ny prøvetid, selv om arbeidstakeren flyttes internt i samme bedrift.

SBDL v/advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Powered by Labrador CMS