Ledelse

Kan du styre følelsene dine?

Emosjonell intelligens er vanskelig å teste vitenskapelig, men det finnes flere pekepinner på om du er flink til å oppdage og mestre dine og andre sine følelser. Her er fem av dem.

Publisert Sist oppdatert

En viktig egenskap for å lykkes som leder innebærer å forstå og mestre følelser, samt skape gode relasjoner til sine ansatte. Men ifølge spesialist i organisasjonspsykologi, Paul Moxnes, finnes det ingen god test på emosjonell intelligens, EQ, noe også norsk forskning har vist.

Det er fornuft i følelser og følelser gir energi. Ledere som er insensitive, sporer lettere av og ødelegger både for seg selv og organisasjonen. Det finnes det mye forskning på, sier Moxnes. Det relasjonelle aspektet er noe av det viktigste ved lederskap.

Indikatorer

Den emosjonelle intelligensen er altså viktig, men vanskelig å avdekke gjennom tradisjonelle intelligenstester. Hvordan kan man da vite om man er flink til å mestre følelsene sine? Business Insider har samlet fem indikatorer på at du har en sterk emosjonell intelligens.

1) Du sier unnskyld

Å unnskylde seg hele tiden kan skape ulv-ulv-tendenser, og ordet begynner å miste slagkraften sin. Er du imidlertid en person som greier å innrømme dine feil og artikulere en ektefølt unnskyldning, kan det være et tegn på emosjonell intelligens. I alle fall om man skal tro forfatteren Mark Murray, mannen bak ledelses- og rekrutteringsboken «Hiring for Attitude».

2) Du stiller spørsmål ved deg selv

Selvkritikk er ikke nødvendigvis et positivt ladet ord. I alle fall ikke sammenlignet med storebroren «selvtillit». Men det er forskjell på selvkritikk og selvinnsikt. Justin Bariso, grunnlegger av konsulentselskapet INSIGHT, skriver at å overveie hva som burde og ikke burde bli sagt er et tegn på god emosjonell intelligens. Emosjonell intelligens er ikke statisk, og kan læres. Å stille seg disse spørsmålene kan være et steg på veien:

  • Trenger dette å bli sagt?
  • Trenger jeg å si det?
  • Trenger jeg å si det ?
  • Les mer: EQ kan læres

3) Du tilslører ikke sannheten

Emosjonell intelligens handler ikke bare om å få andre til å føle seg bedre. Mark Murray forklarer at EQ handler om å forstå egne og andre sine følelser, men at det ikke betyr at man skal unnlate å fortelle sannheten bare for å få folk til å føle seg bedre. Personer med høy EQ vet hvor viktig det er at de harde fakta kommer på bordet.

4) Du har vært i terapi

Ifølge Sarah Fader, leder for den helsefremmende organisasjonen Stigma Fighters, kan personer som har oppsøkt en god terapeut ha utviklet en bedre forståelse for egne følelser, noe som i sin tur kan gjøre det lettere å oppdage andres følelser.

5) Du er ikke bare glad hele tiden

Psykologen John D. Mayer forklarer at det ofte er en feiloppfatning at emosjonell intelligens er det samme som vennlighet, optimisme, lykke, ro, eller motivasjon. Det handler enkelt og greit om å håndtere følelsene sine.

Powered by Labrador CMS