Samfunn

Olje- og energiminster Tord Lien har tro på at EU-signal om behov for norsk gass skal få fart på investeringene. Det er det ikke alle analytikere som er enig med ham i.

Kaster skygge over Liens gass-planer

Flere internasjonale analytikere stiller kritiske spørsmål ved olje- og energiministerens lovnader om fortsatt høy norsk gassproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Olje- og energiminister Tord Lien ba EU om å signalisere hva de ønsker fra norsk gass, og svaret han fikk var at det er bare å kjøre på. De neste tiårene vil det være mer enn nok etterspørsel.

Allerede er Norges gassproduksjon på 115 milliarder kubikkmeter nok til å møte rundt 25 prosent av EUs behov.

Men i en ny analyse fra rådgiverne i Platts som bidrar med analyser og informasjon i energimarkedet, er det langt fra sikkert Norge vil være i stand til å levere det EU nå forventer.

Riktignok går det oppover med den norske produksjon. Så langt i år produserer vi 7 prosent mer gass enn på samme tid i fjor. Men mangelen på nye investeringer gjør at det er høyst tvilsomt om vi vil være i stand til å opprettholde produksjonen i årene fremover, påpeker Platts.

Investeringer i nye felt lå rekordhøyt i 2013 og 2014 på rundt 180 milliarder kroner per år. Men i 2015 falt investeringene med 17 prosent, og Oljedirektoratet forventer at investeringene faller videre med 10 prosent i inneværende år.

Liens håp er at investeringene skal ta seg opp som følge av signalene fra EU. Men Platts er skeptiske. Deres analyser peker på at den norske gassproduksjonen skal falle til rundt 90 milliarder kubikkmeter de neste fem årene, og helt ned mot 50 innen ti år - altså halvparten av dagens nivåer.

Platts viser også til andre analytikere som er skeptiske til Liens lovnader om fortsatt høy produksjon på norsk sokkel. Jonathan Stern i Oxford Institute for Energy Studies uttalte så sent som i februar at han hadde svært lav tillit til den norske produksjonen.

– Vi ser ikke hvordan Norge skal klare å opprettholde så høy produksjon med dagens priser, uttalte han under en konferanse.

Analytikerne stiller flere vanskelige spørsmål. Hvordan skal Norge forsvare sin markedsandel i Europa når Barentshavet, som er kilden til fortsatt høy norsk produksjon, ligger enda lenger unna markedet? er bare ett av dem.

Et annet er fortsatt høye kostnader på norsk sokkel sammenlignet med gassen som flommer fra Russland for tiden. Mens norsk gass har en produksjonskostnad på 1 dollar per MMBtu, ligger den russiske på 0,4 dollar per MMBtu.

Professor ved Universitetet i Stavanger og tidligere sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn, kommenterer Platts analyse på Twitter:

About time too: Doubts stack over Norway's gas export momentum plans - Natural Gas | Platts News Article & Story https://t.co/wle2198fIt

2,0102,0112,0122,0132,0142,0152,0162,0172,0182,0192,020104119120124126127134148154177180

Figuren viser Oljedirektoratets spådommer om investeringene på norsk sokkel frem mot 2020.

Powered by Labrador CMS