Nyskaping

DARPA viser frem roboten Pepper som tar i bruk kunstig intelligens-teknologi under en messe i California i 2015.

Kontroller miljøet rundt deg med tankene dine

Forskere ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har spådd hvordan verden kommer til å endre seg i en nær fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarets avanserte forskningsprosjektetat (DARPA) er kilden til noen av de største innovasjonene i det amerikanske militæret.

Mye av forskningen deres som omfatter avansert robotteknologi, GPS-systemer og internett har med årene funnet veien over til det sivile samfunnet.

Kommunisere via hjernekraft

I fjor lagde tre forskere ved DARPA en video kalt «Forward to the Future» der de spår hvordan verden vil se ut 30 år frem i tid.

– Forestill deg en verden der du kan kontrollere miljøet rundt deg bare ved hjelp av tankene dine, sier Justin Sanchez, hjerneforsker og direktør for den biologiske avdelingen i DARPA.

Han tror at mennesker vil kunne kontrollere tingene rundt seg bare ved hjelp av tankekraft innen 2045.

– Tenk deg at du kan kontrollere forskjellige aspekter ved hjemmet ditt bare ved å bruke hjernesignaler, eller kommunisere med venner og familie ved hjelp av hjerneaktivitet, sier Sanchez til World Economic Forum.

DARPA jobber nå med nevroteknologi som kan gjøre nettopp dette. Det er allerede flere eksempel på slike futuristiske gjennombrudd som hjerneimplantater som kan kontrollere protese i armene.

Forrige uke demonstrerte DARPA teknologien for første gang da de gav en paralysert mann tilbake følelsen av «at hans egne hender ble berørt» ved hjelp av hjerneimplantater.

Vektløse bygninger

Hjerneimplantater er ikke den eneste spennende teknologien forskerne ved DARPA jobber med.

– Mye annen forskning kan forandre bygninger og andre objekt rundt oss, sier Stefanie Tomkins, geolog og direktør for forsvarssenteret til DARPA.

Hun tror det vil være mulig å bygge utrolig sterke ting som veier så og si ingenting.

– Se for deg en skyskraper som er bygd av materiale som er like sterkt som stål, men like lett som karbonfiber, sier Tomkins.

Hun forestiller seg en verden der vi ikke gjenkjenner materiale rundt oss.

Kunstig intelligens-piloter

En annen spådom er at kunstig intelligens vil kontrollere passasjerfly fra takeoff til landing.

– Jeg tror vi kommer til å ha et helt annet forhold til maskiner i 2045 enn det vi har i dag, sier Pam Melroy, luftfartingeniør og tidligere astronaut som nå er visedirektør ved DARPA sitt taktiske teknologisenter.

Hun tror det vil komme en tid der vi ganske enkelt bare trenger å prate eller trykke på en knapp for å kommunisere med maskiner for å få gjort ting på en mer «intelligent måte» i stedet for å bruke tastatur eller stemme-gjenkjennelsesystemer.

– I dag må en gjennom flere trinn for å forberede seg på en flylanding, alt fra navigasjon, komme seg ut av cruise-modus til å sette ned giret. Alle disse trinnene må skje i riktig rekkefølge, forklarer hun.

Melroy ser derimot for seg at fremtiden vil det være så enkelt som at piloten sier til kabinbesetningen på flyet «gjør dere klar for landing».

– I 2045 trenger kanskje en pilot bare å si den setningen, så vil en maskin reagere ved å gjøre alle de komplekse stegene som igjen vil lande flyet, sier Melroy.

Med kunstig intelligens vil det å ha en pilot kanskje ikke være nødvendig i det hele tatt.

– Vår verden vil være full av slike eksempel der vi kan kommunisere budskapet vårt direkte til maskiner og få svært komplekse resultater ved å jobbe sammen, avslutter hun.

I framtidsvisjonen til DARPA vil det fremdeles være en menneskelig pilot på flydekket, men bare som en back-up.

Powered by Labrador CMS