Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Krav om fast stilling når den man vikarierer for ikke kommer tilbake

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i et vikariat i en kommune under hjemmetjenesten. Vikariatets periode var fra 1. mars 2015 til 31. september 2016. Eier av stillingen i fødselspermisjon i samme tidsrom. Vikariatet mitt ble forlenget til 31.desember 2016, da eier av stillingen ikke kom tilbake etter prosjektets slutt, fordi hun byttet jobb. Grunnet krav om innsparing i kommunen, vurderes min stilling å kuttes. Dette er ikke blitt informert om i kontrakten at stillingen skulle kuttes, det er heller ikke informert om at eier av stillingen ikke skal tilbake.

Har jeg noe rettigheter her? Kan jeg kreve fast ansettelse med bakgrunn at eier av stillingen ikke er tilbake?

Sykepleier

Svar: Svaret er i utgangspunktet nei – du kan ikke kreve fast ansettelse fordi den du vikarierer for ikke kommer tilbake likevel.

Det er kontraktstiden din som er avgjørende for hvor lenge du har krav på å stå i stillingen. Etter dette står arbeidsgiver i utgangspunktet fri til å si deg opp, selv om eier av stillingen ikke kommer tilbake og selv om de fremdeles har behov for stillingen. Forutsetningen i en slik situasjon er imidlertid at arbeidsgiver forholder seg til diskrimineringsregelverket samt kvalifikasjonsprinsippet. Sistnevnte er aktuelt for offentlig sektor, slik du selv jobber i.

I ditt tilfelle vurderer arbeidsgiver å kutte stillingen din som følger av krav om innsparing fra kommunen. Er det snakk om å kutte stillingen din før kontraktsperioden utløper 31. september 2016, må de følge vanlige krav til saksbehandling samt at oppsigelsen må være saklig. Dette betyr blant annet at utvelgelsen av hvem som må gå, må være saklig. I tillegg har de plikt til å vurdere andre ledige stillinger for deg som du måtte være kvalifisert for. Merk likevel at rettighetene dine da kun vil gjelde ut kontraktsperiodens utløp.

SBDL v/ advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS