Arbeidsliv

SAMLER SELVSTENDIGE: Renee Rasmussen skal lede LO Selvstendige.

LO vil sikre bedre rettigheter for selvstendige næringsdrivende

Oppretter nytt organ for den økende andelen selvstendig næringsdrivende.

Publisert Sist oppdatert

En fersk rapport fra analyseselskapet Menon, utført på vegne av hovedorganisasjonen Akademikerne, setter søkelyset på de store forskjellene mellom rettighetene til ansatte i eget AS, frilansere og «vanlige» ansatte.

– Hvis man er uheldig og blir syk som selvstendig, kan det få dramatiske konsekvenser, sier leder av Akademikerne, Kari Sollien.

Rapporten viser blant annet at ulike rettigheter gir ansatte utenfor fast ansettelse omtrent 13.000 kroner mindre i inntekt etter skatter og avgifter, sammenliknet med «tradisjonelle» arbeidstakere. Det er store ulikheter i rettighetene knyttet til alt fra trygdeavgift til sykepenger og pensjon.

Denne uken etablerte LO et eget kompetanse- og samarbeidsorgan for sine forbundene: LO Selvstendige. Det skal ifølge hovedorganisasjonen bidra til å «utvikle tilbudet til selvstendig næringsdrivende medlemmer».

– For oss er det utrolig viktig å ha trygge og gode arbeidsplasser. Vi må se utfordringene som kommer gjennom endringer i arbeidsmarkedet, og sørge for å organisere også disse gruppene, sier LO-sekretær Renee Rasmussen. Hun skal lede LO Selvstendige.

Som forfatterne bak Menon-rapporten mener hun det er spesielt viktig å se på trygde- og pensjonsvilkårene for selvstendig næringsdrivende:

– Det går jo stort sett greit så lenge man holder seg frisk, men det kan bli veldig tøft om man blir syk. Vi må se hva som kan gjøres for å gjøre det mer rettferdig. Vi kan ikke få et todelt arbeidsliv, sier Rasmussen.

Powered by Labrador CMS