Samfunn

Bonden Charles Chakabawo høster mais sammen med sin familie på sin tomt i Norton, et jordbruksområde utenfor Zimbabwes hovedstad Harare. Wired lister opp tørke-tolerant mais som et av tiltakene som har gjort at utbyttet i afrikanske reginer har økt de siste årene.

Må doble matproduksjonen for å mette befolkningen innen 2030

Om 35 år vil antallet mennesker i verden ha økt til ni milliarder. – Vi må handle nå, skriver den amerikanske presidenten Barack Obama.

Publisert Sist oppdatert

I novemberutgaven av det amerikanske nettmagasinet Wired har den nåværende presidenten vært gjesteredaktør.

Her kommer han med klare oppfordringer til hvordan en skal løse matsituasjonen i verden når befolkningen tipper ni milliarder.

Les også: Maten nordmenn kaster kunne nesten ha mettet en million mennesker

– For å mette ni milliarder mennesker om 35 år må vi doble matproduksjonen. Dette vil være en enorm utfordring, spesielt med tanke på at økt jordbruk er skadelig for klimaet, skriver Obama.

I dag er mye av landbruket ineffektivt, gjødsling blir misbrukt og matjord blir fordelt på en upassende måte. Presidenten mener derimot at disse problemene er lette å fikse.

– Å mette morgendagens befolkning er teknologisk gjennomførbart med eksisterende verktøy og litt kreativ tenking. Det vil bare kreve litt arbeid, skriver han.

Mer mat på mindre land

Bønder er nødt til å produsere mer mat på mindre landområder, spesielt i utviklingsland.

Nøkkelen er å bruke frø som er avlet eller konstruert for spesifikke jord- og klimatyper til å motstå skadedyr eller sykdommer.

Forretningsløsninger der en kombinerer gjødsel, finans og opplæring vil også være viktig.

For hver 100 kalori av mat som blir produsert, spiser mennesker bare 35.

– Hva om vi heller bruker biokjemiske-monitorer I stedet for å forholde seg til vilkårlige utløpsdatoer? Apper kan gjøre det enklere å gi overflødig mat til de som virkelig trenger den, skriver Obama.

Universiteter i USA har sluttet å ta i bruk kantinebrett, noe som har redusert andelen mat som kastes med 50 prosent.

– Spis mindre kjøtt. La gårdene dyrke mat for folk i stedet for dyr, skriver Obama.

Tørke og flom

De siste årene har verden opplevd mer ekstremvær som tørke og flom enn noen gang før. Fjorårets El Niño var et av de kraftigste som har blitt målt siden australske målestasjoner begynte å registrere vær-fenomenet.

Klimaforandringene gjør det spesielt vanskelig å produsere mat i de mest produktive jordbruksregionene i verden.

– I India mottar bøndene forsikringspenger dersom nedbøren faller til et nivå som gjør an avlingene svikter. Smarte frø kan også hjelpe. I Afrika har tørke-tolerant mais utviklet nye stammer for å øke utbytte, skriver Obama.

Bønder trenger tilgang til informasjon om været.

Det amerikanske multinasjonale selskapet Mansanto kjøpte opp det datadrevne jordbrukselskapet Klima Corporation for 930 dollar fordi fremtiden handler om mer enn frø og kjemikalier.

Her får en oppdateringer i sanntid om vær, vann og skadedyr. Radioer og mobiltelefoner kan levere de siste prognosene, nyheter som kan hjelpe bønder med å bestemme for eksempel når en kan plante en tørkebasert avling.

Powered by Labrador CMS