Ledelse

Mener nordisk lederstil gir resultater

Kort avstand mellom ledere og medarbeidere påvirker bunnlinjen, mener danske ledere.

Publisert Sist oppdatert

Flertallet av de 1467 danske lederne som har deltatt i en ny undersøkelse gjennomført i regi av organiasjonen Lederne ser ut til å ha klokkertro på den nordiske ledelsesmodellen. Hele 68 prosent mener at den nordiske ledelsesmodellen skaper bedre økonomiske resultater enn det man kan oppnå med en mer toppstyrt, autoritær form for ledelse, skriver lederne.dk i en pressemelding.

83 prosent av lederne i undersøkelsen mener også at den nordiske lederstilen fører til større medarbeidertilfredshet enn om man benytter en mer toppstyrt og autoritær form for ledelse.

To kjennetegn ved den nordiske lederstilen er kort avstand mellom ledere og medarbeidere, samt at medarbeidere får stor frihet i oppgaveløsing.

Ugebrevet Mandag Morgen har omtalt undersøkelsen i en spesialutgave av magasinet, og de viser blant annet til forskning gjort ved Århus Universitet. Ifølge Eriksen har forskning i Danmark kartlagt at det er en sammenheng mellom involverende ledelse og økonomisk vekst. Forskeren viser videre til at mye tyder på at det også er en kausalitet mellom de to faktorene. Det vil si at lederstilen er årsaken til resultatene.

Hvis en virksomhet produserer standardvarer, kan en autoritær lederstil være fint, men med en gang du skal lage mer komplekse produkter, så får ledere behov for å involvere og bruke den viten som ligger hos medarbeiderne, sier Eriksson til Mandag Morgen. Forskningen hans viser for øvrig at de positive effektene av inkluderende ledelse fordobles hvis de komibneres med tydelige resultatmål og oppfølging. Disse tilnærmingene er ikke motsetninger, understreker forskeren.

Powered by Labrador CMS