Samfunnsansvar

Mest redd for klimafiasko de neste 10 årene

Klima topper internasjonale forskeres rangering av risikoer i verden de neste 10 år. Ser vi på det neste halve året, er en ny omfattende flyktningkrise det ekspertene mener er mest sannsynlig vil inntreffe.

Publisert Sist oppdatert

World Economic Forum står på ny foran sitt årlige møte for verdens ledere i Davos i Sveits. I forkant av møtet presenterer World Economic Forum hvert år en oversikt over hva forskere og eksperter innen ulike sektorer og fagfelt mener er de største globale risikoene vi står overfor akkurat nå.

Forskere bekymrer seg over en rekke risikoer: Fra klima og miljø til internasjonal sikkerhet og den kommende fjerde industrielle revolusjon med delingsøkonomi. I World Economic Forum Global Risks-rapport for har 750 eksperter vurdert 29 separate globale risikoer i både effekt og sannsynlighet over en 10-års tidshorisont. De har også vurdert hvilke av risikoene som vil ha størst sannsynlighet for å slå inn de neste 16 månedene.

Klimafisko har konsekvens

Risikoen med størst potensiell effekt de neste 10 årene er fiasko for klimatiltak og tilpasning til klimaendringer, ifølge ekspertene til World Economic Forum. Dette er første gang siden rapporten ble publisert i 2006 at miljørisiko topper rangeringen. I år ble klima og miljø-katastrofer ansett å ha større skadepotensial de neste årene enn masseødeleggelsesvåpen, flyktningkrise og terror.

Den risikoen som har høyest sannsynlighet for å slå til de neste 16 månedene er en ny storskala flyktningkrise, etterfulgt av ekstremvær. Manglende klimatiltak, mellomstatlige konflikter med regionale konsekvenser og store naturkatastrofer, er også på listen over sannsynlige risikoer, ifølge World Economic Forum.

En risiko kommer skjelden alene

I tillegg til å måle sannsynlighet og konsekvens undersøker også , Global Risks-rapporten sammenhengene mellom risikoene.

En ulykke kommer som kjent sjelden alene, og flere av risikoene opptrer nærmest i par – skjer det ene, så øker sannsynligheten for at også den andre inntreffer.

Av sammenhengende risikoer for eksempel økende arbeidsledighet kunne føre til økt sosial uro. Både klimaendringer og konflikter mellom land øker flyktningstrømmen og er det vannmangel, er det gjerne mangel på mat også.

Kunnskap om slike sammenhenger er viktig for å hjelpe ledere med prioritere områder for tiltak, mener Worl Economic Forum.

– Vi vet klimaendringene forverrer andre risikoer som migrasjon og sikkerhet, men disse er på ingen måte den eneste sammenhengene som kan utvikle seg raskt og påvirke samfunnet på uforutsigbare måter. Tilpasning og tiltak mot slike risikoer er derfor svært viktig, sier leder for risikoanalysen i World Economic Forum, Margareta Drzeniek-Hanouz.

Verdens største risikoer de neste 10 årene

750 forskere og eksper fra hele verden rangerer følgende som de største risikoene verden står overfor. Rangering i prosent.

Kilde: Wold Economic Forum.

Mest sannsynlige risikoer neste 16 måneder

750 forskere og eksper fra hele verden rangerer følgende risikoene i verden som med høyest sannsynelighet vil inntreffe de neste 16 månedene. Rangering i prosent.

Kilde: Wold Economic Forum.

Powered by Labrador CMS