Europa

Ifølge meningsmålingene ligger statsminister Enda Kennys parti Fine Gael an til å bli det største partiet, men med langt mindre oppslutning enn i den inneværende perioden.

Motstand mot kuttpolitikk gir uforutsigbart valg i Irland

Ingen av partikoalisjonene ligger an til rent flertall når Irland velger ny nasjonalforsamling fredag. Det kan lede til en fastlåst politisk situasjon i landet.

Publisert Sist oppdatert
Etter å ha blitt hardt rammet av eurokrisen har Irland de siste årene opplevd et økonomisk oppsving. De ni første månedene i fjor steg økonomien med hele 7 prosent.

Men velgerne blir stadig mer frustrert over kuttpolitikken som har blitt ført og har straffet regjeringspartiene på de siste målingene.

– Dette valget kommer til å dreie seg om innstrammingene. Det kommer til å bli et av de mest uforutsigbare på flere tiår, sier Jon Tong, politikkprofessor ved University of Liverpool.

Frykter politisk krise

Ifølge meningsmålingene ligger statsminister Enda Kennys parti Fine Gael an til å bli det største partiet, men med langt mindre oppslutning enn i den inneværende perioden.

Kenny har i valgkampen lagt vekt på at landet må fortsette de tøffe innstrammingsreformene for å sikre fortsatt økonomisk vekst.

– Veksten er skjør og må ikke bli tatt for gitt. Det siste landet trenger nå er en politisk krise, advarte han tidligere denne uken.

I dag er partiet i regjering sammen med Labour. Koalisjonen har kun mellom 33 og 37 prosent oppslutning på de siste målingene.

– Alle vet at Fine Gael blir størst, men det blir ikke stort nok til å styre på egen hånd, sier statsviteren Maura Adshead ved University of Limerick.

Samarbeid eller nyvalg

Irland kan dermed havne i samme fastlåste situasjon som Spania og Portugal kom i etter sine valg i fjor høst, der ingen av partikoalisjonene fikk rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Enkelte analytikere peker på muligheten for at Fine Gael går sammen med partiet som ligger an til å bli nest størst, Fianna Fáil. Partiene er enig på svært mange politikkområder. Men en slik allianse mellom partiene som sto på hver sin side i borgerkrigen på 1920-tallet, blir av mange sett på som uhørt.

Det vil dessuten åpne opp for at det venstreorienterte protestpartiet Sinn Féin blir det største opposisjonspartiet.

En annen mulighet er at det blir skrevet ut nyvalg.

Powered by Labrador CMS