En rekke oljeeksporterende land er enige om å fryse produksjonen for å normalisere og stabilisere markedet.

NTB scanpix / AP photo

Nærmer seg bred enighet om å fryse oljeproduksjonen

Publisert: 2. mars 2016 kl 09.42
Oppdatert: 2. mars 2016 kl 14.31

Land som til sammen står for 73 prosent av verdens oljeeksport er enige om en foreløpig avtale om å fryse produksjonen på januar 2016-nivå, skriver Wall Street Journal

Etter et møte med president Vladimir Putin og en rekke russiske oljetopper tirsdag uttalte Russlands energiminister Alexander Novak at «en kritisk masse» av oljeeksporterende land har kommet til enighet. Oljeland i Afrika, Latin-Amerika og ved Persiabukta uttrykker optimisme til deltakelse, skriver avisen.

Iran uttrykte i utgangspunktet optimisme til avtalen, men har nå avvist å delta selv.

– Å fryse produksjonen vil være effektivt selv uten Iran, sier Novak i en offisiell uttalelse etter møtevirksomheten i Russland tirsdag. 

Tidligere har landene bak avtalen uttalt at målet er å stabilisere oljeprosen på mellom 50 og 60 dollar fatet, og at avtalen vil fullføres innen 21. mars.

– Vi har registrert nyheten om at Saudi Arabia, Russland, Qatar og Venezuela skal ha blitt enige om å fryse sin oljeproduksjon på januar-nivå. Vi har ikke deltatt i slike samtaler. Norsk oljeproduksjon forventes uansett å bli noe lavere i 2016 enn i 2015, sier kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet Håkon Smith-Isaksen til Dagens Perspektiv.

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no