Samfunnsansvar

Et vedtak i Kongressen kan få store konsekvenser for det langvarige forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, advarer Norges ambassadør til USA, Kåre Aas. Blant dem som har mottatt et brev fra Aas om saken, er lederen i Representantenes hus, Paul Ryan (bildet).

Norge advarer USA om kongressvedtak

Et vedtak i Kongressen kan få store konsekvenser for det langvarige forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, advarer Norges ambassadør til USA, Kåre Aas.

Publisert Sist oppdatert
Striden står om en missilmotor som Raufoss-bedriften Nammo produserer for det amerikanske luftforsvaret, skriver Dagens Næringsliv.

Motoren brukes i missiler som avfyres fra F-16 og andre jagerfly. Kontrakten har en verdi på flere milliarder kroner i året.

Nå forsøker en kongresspolitiker å få vedtatt et krav som tvinger forsvaret til å bruke to leverandører hvis én av dem er utenlandsk.

Det finnes ifølge amerikanske medier kun ett amerikansk selskap som er aktuelt, og det er selskapet som tapte kontrakten til Nammo for noen år siden. Bedriften ligger i hjemstaten til forslagsstilleren, kongressmann David McKinley.

I et brev til lederen for den amerikanske forsvarskomiteen, kongressmann Mac Thornberry, advarer Norges ambassadør mot forslaget.

– Lovforslaget vil effektiv kompromittere vårt langvarige samarbeid, skriver ambassadør Aas i brevet.

Han påpeker at USA og Norge har vært nære allierte i årtier.

– Et slikt lovforslag vil også kompromittere et NATO-samarbeid som begge land har undertegnet, skriver Aas.

Powered by Labrador CMS