Arbeidsliv

Det offentlige står for store deler av etterspørselen som driver produksjonsveksten i Norge fremover. Her fra arbeidet på Vestbanetomta, hvor det nye Nasjonalmuseet skal komme.

Offentlig etterspørsel tvinger frem produksjonsvekst

Produksjonsveksten i Norge tiltar, men utviklingen går tregere enn forventet. Det offentlige står for store deler av etterspørselen som driver produksjonsveksten i Norge fremover.

Publisert Sist oppdatert

Sentralbankens temperaturmåler for norsk økonomi, Norges Banks regionale nettverk, rapporterer om noe høyere produksjon de siste tre månedene enn i den foregående perioden. Bedriftene venter litt høyere produksjonsvekst det neste halve året.

Nettverksindikatoren for faktisk vekst de siste tre månedene var på 0,60, mot 0,49 i forrige periode. Forventningene til de neste seks måneder går imidlertid litt ned, til 0,73 fra 0,75 i forrige rapport.

Temperaturmåleren operer på en skala fra -5 til +5, hvor laveste verdi indikerer et stort fall mens høyeste verdi indikerer kraftig vekst.

Samlet har produksjonsveksten altså tiltatt litt siden i sommer, men har vært noe svakere enn bedriftene ventet i august.

Det offentlige driver veksten

Det var hovedsakelig økt etterspørsel fra det offentlige og fortsatt god konkurransekraft som bidro til veksten. Som i forrige målingsperiode er det husholdningsrettet tjenesteyting, bygg og anlegg og tradisjonell industri som rapporterer om den sterkeste veksten. Oljeleverandørene melder fortsatt om fall i produksjonen, mens de øvrige næringene har hatt vekst.

«Det er særlig boligbygging og offentlige investeringer som bidrar til veksten, men det er store regionale forskjeller. Enkelte bedrifter peker på at sterk konkurranse fra utenlandske aktører demper veksten i anleggssektoren. Bedriftene venter at veksten vil tilta litt fremover, men utsiktene er noe svakere enn i august,» heter det i sentralbankens oppsummering.

Samlet ser kontaktene i sentralbankens nettverk for seg at veksten sakte men sikkert skal ta seg opp de neste seks månedene, og utsiktene er dermed lite endret fra august. Det forventes økt etterspørsel fra offentlig sektor og privat næringsliv som ikke er oljerelatert.

Ifølge en pressemelding fra Norges bank har andelen av bedriftene som rapporterer om kapasitetsbegrensninger økt litt. Bedriftene rapporterer fortsatt om god tilgang på arbeidskraft. Kontaktene oppgir også at sysselsettingen har økt litt, og de venter fortsatt svak vekst de neste tre månedene.

Samlet anslår kontaktene en årslønnsvekst på 2,4 prosent for inneværende år og 2,5 prosent for 2017.

334 kontaktbedrifter har blitt intervjuet i den seneste målingen, opplyser sentralbanken. Intervjuene ble hovedsakelig gjennomført i november.

Powered by Labrador CMS