Arbeidsliv

Ifølge Nortura kan tvangsavvikling av kyllingprodusenter i Norge kan bli aktuelt.

Nortura åpner for tvangsavvikling i kyllingbransjen

Hvis ikke flere enn 100 kyllingbønder ønsker sluttpakke, kan det bli aktuelt for Nortura å si opp kontrakter.

Publisert Sist oppdatert
På grunn av overproduksjon må Nortura avslutte avtalene med opptil 150 kyllingbønder, ifølge Nationen. Til nå har 100 meldt sin interesse for sluttpakker. Det betyr at tvangsavvikling kan bli aktuelt.

– Siste utvei er å si opp kontrakter. Vi vil tilby rådgivning og bistand om de vil endre produksjonen sin. Vi vil unngå tvang, det må være absolutt siste utvei. Vi har et godt håp om å klare det uten det, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura.

Ifølge styreleder Bernt Mikalsen i Norsk Fjørfelag opplever flere av kyllingprodusentene at de ikke har noe valg fordi de har få andre alternativer for drift, og at sluttpakkene er lave.

– Sluttpakkene produsentene får tilbud om dekker knapt nok avdragene på lånet de har for ett eller to år. Det er en fortvilt situasjon, sier Mikalsen, men legger til at Nortura ved å tilby sluttpakker, i stedet for å si opp kontrakter, viser at de forsøker å imøtekomme produsentene.

På grunn av blant annet transportkostnader ønsker Nortura å sentralisere produksjonen rundt slakteriene i Hærland i Østfold, Hå i Rogaland og Elverum i Hedmark. Ifølge Skagen ønsker de derfor først og fremst å kvitte seg med kyllingprodusenter som ligger langt unna.

Powered by Labrador CMS