Ledelse

– I det profesjonelle næringslivet kan man som leder lett miste seg selv og sin personlighet fordi man påvirkes fra så mange hold. Det er lett å begynne å imitere andre ledere, men da blir du bare en kopi, sier Ove Munch Ovesen, seniorrådgiver i Corporate People and Organisation i Novo Nordisk A/S.

Novo Nordisk: Bruker Kierkegaard i lederutvikling

– Vi bruker Kierkegaard fordi han snakker til hele mennesket. Dét er et viktig budskap for moderne ledere, sier Ove Munch Ovesen, som jobber med lederutvikling i Novo Nordisk.

Publisert Sist oppdatert

Danske Novo Nordisk – et av verdens ledende selskaper innenfor diabetesbehandling og et av de største selskapene i Norden med 43 000 medarbeidere i 75 land – bruker Søren Kierkegaards filosofi i interne lederutviklingsprogrammer.

– Vi bruker Kierkegaard i lederutviklingsprogrammer som handler om personlig utvikling og selvrefleksjon. Det er en invitasjon til ledere til å jobbe med hvem de er og måten de trer inn i sin karakter på. Det er en oppfordring om å bli et autentisk menneske, sier Ove Munch Ovesen, som er seniorrådgiver i Corporate People and Organisation i Novo Nordisk A/S. Han forteller at programmer hvor Kierkegaards tankegods er med, er spredd rundt i hele organisasjonen.

– Vår erfaring er at ledere synes Kierkegaard er forståelig om de er fra Danmark, Kina eller USA. Dette er dessuten langtidsholdbart. Det er noe annet enn å være slaver av trender innenfor ledelse.

Bak fasaden

Spørsmålene Novo Nordisk introduserer sine ledere for kan være store: Hvem er jeg? Hva vil jeg med mitt profesjonelle liv? Hvordan skaper jeg meningsfullhet rundt meg? Både for meg selv, men også for mennesker jeg har ansvar for?

– Meningsfullhet er riktig viktig ord, sier Ovesen.

– I det profesjonelle næringslivet kan man som leder lett miste seg selv og sin personlighet fordi man påvirkes fra så mange hold. Det er lett å begynne å imitere andre ledere, men da blir du bare en kopi. Og blir du en annen, kan du risikere å leve et helt liv bak en fasade. Det er ikke noe godt liv. Kierkegaard øker vår bevissthet rundt at du kan velge å være den personen du er, i større grad enn du er nå. Det handler om å ta risikoen og om å tørre å tro på seg selv og det enestående og autentiske mennesket man er.

Om Novo Nordisk

  • Et av verdens ledende selskaper innenfor diabetesbehandling.
  • Hovedkontor: Danmark
  • Produksjonsanlegg i åtte land, datterselskaper eller kontorer i 75 land.
  • Ca. 43 000 medarbeidere verden over.
  • Nettoomsetning i 2015: 107 927 millioner danske kroner
  • Har helt siden 1920-tallet fremstilt insulin. De utviklet også tidlig en metode for måling av blodsukker.
  • Toppsjefen i Novo Nordisk, Lars Sørensen, ble i 2015 kåret til den best presterende toppsjefen i verden av Harvard Business Review.

Et personlig valg

– Har bruken Kierkegaard ført til at Novo Nordisk har fått bedre ledere?

– Jeg tror det, men dét er det ikke mulig å måle. Vi har åpnet noen dører til et univers som er meget relevant for ledere, men hver enkelt må selv ta sine valg. Vi deler Kierkegaards tanker, og så må de selv tørre at ta til seg det de selv mener de har bruk for. Jeg kan ikke overbevise noen hvis de ikke ser ideen i dette og er nysgjerrige på det.

– Hvordan tar lederne imot Kierkegaard?

– Det er svært forskjellig. Noen blir inspirert og interessert. Andre vil nok heller kjøpe den siste og mest populære selvhjelpsboken. Kierkegaard er ikke så lett å nærme seg, sier Ovesen, som mener at gevinsten kan være stor hvis man faktisk går inn i dette universet.

Tidligere lot de også egne ledere møte ledere som jobbet under helt andre forhold. Det være seg ledere for hjelpearbeid for hjemløse i slummen i San Fransisco eller leger som jobber under vanskelige forhold i India. Ideen var inspirert av Kierkegaard, og tanken var at ledere gjennom møtene skulle få inspirasjon til å tenke gjennom hvem de selv var som ledere.

– De møtte seg selv på en ny måte i møtet med andre.

Ingen religion

– Dere oppfordrer ledere til å bruke Kierkegaard til søke innover i seg selv. Kan det gjøre at de fjerner seg fra en felles bedriftskultur?

– Jeg tror ikke det. Det ligger en universiell menneskeforståelse i Kierkegaard, som jeg tror Kierkegaard kan inspirere til å være en god rollemodell og et autentisk menneske. Jeg tror dette samler oss mer enn det sprer oss. Kierkegaard passer dessuten godt inn i Novo Nordisk´ selskapsverdier om åpenhet og ærlighet. Vi har sagt at vi skal være et åpent og ærlig selskap som oppfører oss skikkelig, mens Kierkegaard oppfordrer oss til å være ærlige mennesker.

– Risikerer dere å få selvopptatte ledere når dere oppfordrer dem til å søke innover i seg selv?

– Det er et godt spørsmål, men hvis du blir for selvopptatt og fokusert på deg selv, mister du også deg selv. Ifølge Kierkegaard skal man velge seg selv, og jeg tror det beste er å finne en balanse, der du er deg selv, men også lever med en tvil om det du gjør er godt nok. Det handler om å leve som autentiske mennesker, på godt og vondt.

Selv om Novo Nordisk bruker Kierkegaard i advarer Ove Munch Ovesen mot å la Kierkegaard bli en «religion» innenfor ledelse. Han tror at grunnen til at mye ledelsesfilosofi har spilt falitt, er at de forfekter at det finnes én sannhet.

– Selv om vi mener at dette gir mening, er det ikke slik at dette er den eneste måten å se
verden på.

Powered by Labrador CMS