Samfunn

Illustrasjonsbilde: Russland har trappet veldig opp aktiviteten i nord i en periode nå. Den militære aktiviteten i havområdene har blitt mangedoblet i løpet av noen få år.

NUPI-forsker: – Klimaet mellom øst og vest har blitt mye dårligere

Det har skapt stor usikkerhet at russerne kjører uanmeldte militære øvelser nær Norges grenser de siste to årene.

Publisert Sist oppdatert

Forsker ved Sjøkrigsskolen og Norsk utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Ståle Ulriksen, forklarer at et av problemene til Norge er at Russland driver med øvelser uten at disse varslet på forhånd.

Det er vanlig internasjonal standard å varsle om fremtidige øvelser og invitere andre land til å sende observatører.

– For hva skal man tro i Norge når det plutselig seiler ut mange skip fra Murmansk uten forvarsel? Spør forskeren.

Regjeringen har nå inngått et samarbeid med USA om rotasjonsbasert øving og trening i Norge neste år. Rundt 330 amerikanske marinesoldater deltar i prøveordningen.

Les også: 300 US Marines til Trøndelag: – Kan føre oss tilbake til mentaliteten under den kalde krigen

– Russerne ser på dette som negativt. Det er en stor endring for Russland om amerikanerne skal ha et permanent nærvær i Norden, sier Ulriksen.

Trapper opp

Om den amerikanske militær-rotasjonsordningen vil føre til endringer i russernes bruk av egne styrker og disponeringer, vil ikke forskeren spekulere i.

– Russland har trappet veldig opp aktiviteten i nord i en periode nå. Den militære aktiviteten i havområdene har blitt mangedoblet i løpet av noen få år, sier Ulriksen.

Forrige uke var det rundt 5.000 russiske soldater som øvde tett opp mot den norske grensen.

– Rotasjonsordningen som nå er i gang er følge av at klimaet mellom øst og vest har blitt mye dårligere, sier han.

Endring av basepolitikken

De siste årene har Norge flere ganger arrangert NATO-øvelser og hatt britiske soldater på norsk jord i lengre perioder.

– Det at det nå bli et mer eller mindre permanent nærvær av amerikanske soldater på norsk jord er en endring av norsk basepolitikk selv om ordningen er basert på rotasjon, sier Ulriksen.

Men helt revolusjonerende mener forskeren at endringen ikke er.

– For amerikanerne vil det, av innenrikspolitiske årsaker, være vanskelig å bygge opp igjen store styrker permanent stasjonert i Europa. Samtidig vil de gjerne berolige allierte som er bekymret for russisk sabelrasling, sier han.

Derfor har da ordningen med å forhåndslagre materiell og å rotere styrkene blitt en praktisk løsning.

Ikke forsvare seg selv alene

Ulriksen forklarer at rotasjonsordningen på mange måter er en logisk konsekvens av det alle regjeringene siden 2002 har formidlet: Norge har ikke lenger en ambisjonen om at Forsvaret skal kunne forsvare landet alene, selv ikke over en begrenset tidsperiode.

– Norge skal kunne forsvare seg selv og andre allierte sammen med Nato-styrkene, sier han.

I fjor kom ekspertgruppen for forsvaret av Norge med en rapport kalt «Et felles løft» som mente at overgangen fra nasjonal håndtering til NATO-engasjement måtte være nærmest sømløst

– Uten at ekspertgruppen uttrykte det direkte, forutsetter en slik sømløs overgang at allierte styrker er tilstede tidlig i en konflikt, eller helst for den bryter ut, påpeker han.

Powered by Labrador CMS