Ledelse

Dr. Mohammed Barkindo (tredje fra venstre).

Ny OPEC-sjef tiltrer i dag

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, må sies å ha opplevd en vanskelig periode etter at oljeprisen begynte å falle sommeren 2014. Oljeprisfallet anses i dag som konstruert av OPEC-medlem Saudi-Arabia som gradvis økte produksjonen sin for å kapre markedsandeler fra amerikansk skiferolje.

Resultatet av den lavere oljeprisen har særlig gjort seg gjeldende i andre OPEC-land, som har gjort seg avhengig av et høyt kostnadsnivå og høye oljeinntekter. Følgelig har det heller ikke manglet på konflikter mellom OPEC-landene i det siste. Landene med med de største økonomiske problemene ønsker et samlet kutt i produksjonen, noe Saudi-Arabia ikke har vært spesielt interessert i.

Siden toppnivået i begynnelsen av 2015 har global oljeproduksjon kun falt med rundt en million fat per dag. Det er bakteppet for den nye lederen i OPEC som har sin første dag på jobben i dag 1 august. Professor Mohammed Barkindo kommer fra stillingen som leder for det nasjonale Nigerianske oljeseselskapet, NNPC, og skal inneha sjefsvervet i minst tre år. Forgjengeren Abdalla Salem El-Badri satt i ni år.

Lederen i OPEC har ikke beslutningsmyndighet, men innehar en svært viktig rolle for å skape enighet i kartellet.

Utnevnelsen av Barkindo har ikke vært enkel for organisasjonen. Medlemslandene Saudi-Arabia, Iran og Irak har slitt med å bli enige blant annet som følge av den geopolitiske situasjonen i midtøsten, og valget på en nigeriansk kandidat ses på som et kompromiss dem imellom.

Om han lykkes med å bygge bro mellom medlemslandene kan få svært store konsekvenser for oljeprisen.

Mohammed Sanusi Barkindo

Startet karrieren i Nigerias delegasjon til OPEC i 1986 og hadde vervet som Nigerias OPEC-representant fra 1993 til 2008. Barkindo har innehatt flere lederroller i Nigerias olje- og gassindustri, spesielt innen flytende naturgass, LNG.

Powered by Labrador CMS