Arbeidsliv

Arbeidsledighetstallene øker stadig. Her illustrert ved skip i opplag.

Nye tall: Langt flere arbeidsledige enn spådd

Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at arbeidsledigheten var på 4,8 prosent i januar i år, justert for sesongvariasjoner. Det tilsvarer 134.000 personer.

SSBs publiserte i dag sin arbeidskraftundersøkelse (AKU). Den viser at arbeidsledigheten har økt gradvis fra 3,2 prosent i mai 2014 til 4,8 prosent i januar i år. Det er en økning på 47.000 personer.

– AKU viser at 31.000 av disse var over 24 år, skriver SSB.

Bare fra oktober 2015 har ledigheten gått opp med 5.000, viser undersøkelsen. Ifølge SSB er endringen innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med utviklingen siden mai 2014, skriver SSB.

Det var på forhånd ventet at ledigheten ville ligge på omtrent samme nivå som ved forrige undersøkelse. Arbeidsledighetsprosenten som ble oppgitt i desember, ble onsdag justert opp fra 4,5 til 4,6 prosent.

Ledighetstallet ligger godt over det både analytikerne i DNB Markets og Nordea Markets spådde, selv om de var enige om at forrige måneds nedgang i arbeidsledigheten ikke var et tegn på at bunnen var nådd:

– Forrige måned avtok ledighetsraten (noe uventet) fra 4,6% til 4,5%. Sysselsettingen økte med 11 000, men dette ble oppveid av en like sterk oppgang i arbeidsstyrken. Vi tror ikke dette representerer noen ny tendens, og at ledigheten nærmer seg et topp-punkt. Derimot ser vi for oss at den svake utviklingen i norsk økonomi vil føre til at ledigheten vil fortsette å stige fremover. Nedskaleringen i oljesektoren er neppe ferdig, og smitteeffekter bidrar etter hvert til at også andre næringer blir berørt i større grad, skrev DNBs Knut Magnussen i dagens morgenrapport.

Også Nordea, ved Erik Bruce, trodde på en ledighet på 4,6%.

– Lenge økte arbeidsledigheten ifølge Statistisk Sentralbyrås utvalgsundersøkelse AKU mye mer enn registrert ledighet (de som melder seg på arbeidskontorene). Vi stoler mer på de registrerte tallene. Ifølge AKU flatet veksten i sysselsettingen ut, troverdig nok. Men siden veksten i antallet som ønsket jobb (tilbudet) fortsatt i høyt tempo økte ledigheten mye. Normalt avtar veksten i tilbudet med et svakere arbeidsmarked. I fjor høst flatet imidlertid tilbudet ut og AKU ledigheten har etter det beveget seg sideveis. Vi regner med at januartallet, som kommer i dag, er i tråd med den trenden og at ledighetsraten holder seg på 4,5%. Det er også konsensus. Norges Bank venter en gjennomsnittlig AKU- ledighet på 4,6% og anslaget vårt er bra i tråd med det.

Dobbel oljenedtur

Den økende ledigheten skyldes i stor grad en dobbel oljenedtur i Norge – kombinasjonen av et varslet fall i investeringene på norsk sokkel og et fall i oljeprisen på omkring 65 prosent siden sommeren 2014, skriver NTB.

Problemene i oljenæringen betyr at det i hovedsak er i vestlandsfylkene flere mister jobben. Det er store regionale forskjeller, og i en rekke fylker er ledigheten fortsatt vesentlig lavere enn på Vestlandet.

Regjeringen har i årets budsjett lagt inn en tiltakspakke på fire milliarder kroner i kampen mot arbeidsledighet.

Opposisjonen mener imidlertid dette ikke er nok, og Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative budsjett en tiltakspakke på sju milliarder.

Opposisjonen og tungvektere som LO og NHO mener dessuten at regjeringen må forlenge permitteringsperioden til 52 uker fra dagens 30 uker. Hensikten er å unngå oppsigelser i bedrifter som nedbemanner.

(DP/ NTB)

Powered by Labrador CMS